Ulaganja u vodoprivredu “motor zamašnjak” za lokalno gospodarstvo

Autor: D.K.

Konferencija vezana za vodno gospodarstvo 28.4.2015. (Small)POŽEGA – Sastanak požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnika i načelnika općine u Požeško-slavonskoj županiji sa predstavnicima Hrvatskih voda,  Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu imao je za cilj upoznati čelnike lokalnih uprava i žitelje Požeško-slavonske županije što se događa na njihovom području vezano za vodno gospodarske osnove i investicije u tom području.

-Žitelji Požeško-slavonske županije mogu očekivati puno toga dobroga vezano za vodnogospodarske objekte i investicije na području županije. Trenutno imamo četiri velika EU projekta na ovom području, Požega, Pleternica, Kutjevo, Velika te Lipik i Pakrac ukupne veličine oko 450 milijuna kuna. Očekujemo da bi se u veća tri projekta već tijekom ove godine nešto pokrenulo a u slijedeće dvije godine mogu se očekivati ulaganja od gotovo 400 milijuna kuna što je za ovaj kraj dosta veliko. Što se tiče zaštite od štetnog djelovanja voda na području Pleternice, Požege pa i u drugim manjim mjestima, pa i Pakrac i Lipik,  mi smo konstatirali da idemo sa velikim investicijama nešto u projektiranju a nešto u samom izvođenju radova. U planu je izrada natječajne dokumentacije za Šumetlicu a što se tiče drugih objekata na ovom drugom području dogovorili smo da ćemo ići sa retencijom Kamenska, pa sa nasipima na pleterničkom adio će investicija biti na području Požege i manjih mjesta. Možemo reći da planiramo dosta toga što u izvođenju što u projektiranju -rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Milan Mateša koji je naglasio kako su ta ulaganja u vodoprivredu motor zamašnjak za lokalno gospodarstvo.

-To su projekti koji su započeti 2010. godine, to su veliki projekti koje nije moguće završiti u jednoj godini. Projekat u Pleternici je 140 milijuna kuna koji ima svu potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole. Očekujemo da grad Pleternica i Hrvatske vode već u drugoj polovici ove godine da raspišu natječaj za izvođenje radova. Što se tiče sa projektom u Požegi i on je pri samom kraju koji će također brzo ići u izvođenje. Ovo što je za nas u ovom trenutku najbitnije to je obrana od poplava i izrada projektne dokumentacije koja je već u tijeku na području Pleternice do Kuzmice a to je izrada nasipa koji će zaštiti i područje Gradca i Pleternice. Izgradnja tog nasipa se svakako očekuje naredne godine – reako je Franjo Lucić, saborski zastupnik.

– Danas smo govorili o nasipima a svakako akumulacija Kamenska je onaj prostor i motor zamašnjak gdje možemo dobiti novi zamah razvoja naše privrede. Poznato je da je na Orljavi planiramo izgraditi nekoliko novih mini hidro centrala. Navodnjavanje je važan čimbenik razvoja poljoprivrede, a s akumulacijom ćemo osnažit brojne mogućnosti u turističkoj ponudi na tom prostoru, prema Zvečevu – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio da se bitka i briga za ovaj prostor radi zajednički.

 

Više iz kategorije