Požega.eu

Ulaganja s naglaskom na turizam

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Ulaganja s naglaskom na turizam Požega.eu | Ulaganja s naglaskom na turizam

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić

Početak godine obilježilo je poskupljenje energenata što otežava  funkcioniranje, ponajviše zbog poskupljenja električne energije čija se cijena povećala za tri puta, kao i cijena plina. Odlučeno je da se rasvjetna tijela zamijene LED opremom. Pripremljena je dokumentacija za kredit HBOR-a da se to izvrši.

-To nas nije obeshrabrilo već smo nastavili pripremom dokumentacije za novo programsko razdoblje iz fondova EU, započelo se s izradom Master plana Općine Velika, te strateškog  okvira razvoja, prilagodbe klimatskim promjenama, zelene infrastrukture i prijelaza na kružno gospodarstvo – ističe načelnik Robert Hofman dodajući da je na natječaj Ministarstva turizma i sporta prijavljen projekt nogometnog igrališta s umjetnom travom na SRC Velika. Na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prijavljeni su projekti Poduzetničke zone i obnove općinske zgrade,  te su odobrena sredstva.

Izrađena je dokumentacija za gradnju pješačke staze od Trga hrvatskih branitelja do Tesline ulice. Otvoren je Turističko-informativni centar u Velikoj, a na natječaj Fonda za zaštitu okoliša prijavljeni su projekti digitalizacije javne uprave i nabava čistilice, te su za oba odobrena sredstva.

Otvoren je Područni objekt Dječjeg vrtića u Velikoj u prostoru starog vrtića, čime su dodatno povećani kapaciteti, a odobren je nastavak projekta I poslije podne u vrtiću čime je omogućen poslijepodnevni rad. Odobreno je sufinanciranje programa predškolske djelatnosti sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na poziv razvoja komunalnog gospodarstva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, prijavljen je projekt uređenja ceste unutar Poduzetniče zone za koji su odobrena sredstva. Nabavljen je traktor sa kranskim malčerom koji će pomoći za lakše uređivanje javnih zelenih.

-Pored ovih projekata redovno su se financirali programi udruga, isplaćivane naknade za novorođenčad, jednokratne pomoći, provodilo se redovno održavanje nerazvrstanih cesta, kanala oborinske odvodnje, održavale javne zelene površine, groblja, vodila briga o domovima, te su se obavljali svi nužni poslovi – nastavlja načelnik Hofman.

Održana je Međunarodna smotra folklora Čuvajmo običaje zavičaja zajedno sa Najdužim stolom u Hrvata, a organizirali su ih Općina i TZ Zlatni Papuk, koja postaje sve prepoznatljivija na širim prostorima. Pripremljen je projekt preuređenja Područne škole Radovanci za potrebe vrtića i prijavljen na program Nacionalnog oporavka i otpornosti.

Kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, zatvorena je financijska konstrukcija i omogućen završetak radova na uređenju Poduzetničke zone, zgrada je popunjena, a prodana je većina zemljišta unutar zone. Tvrtka Veličko je tu izgradila svoje prostore, a očekuje se da će tvrtke Pismoreklam i DT Agro započeti s izgradnjom hala.

Preuredit će se objekt stadiona kako bi dobili vrhunski trening centar  za pripreme nogometaša i drugih sportaša. Spremna je dokumentacija za teren s umjetnom travom na pomoćnom terenu, te za uređenje glavnog stadiona tj. zgrade i terena, a namjera je urediti i drugi pomoćni teren kako bi imali tri terena za pripreme.

-Tako bi postali sportski centar gdje bi se mogle pripremati prvoligaške ekipe, reprezentacija, a to će dobiti na važnosti otvorenjem hotela – kaže načelnik R. Hofman i dodaje da pripremaju projekt gradnje atletskog stadiona čime će se dobiti vrhunski uvjeti za razvoj školskog sporta, a služio bi kao dodatna ponuda za sportski turizam.

Završena je Aglomeracija Požega čime su Trenkovo i Trnovac dobili kanalizacijsku mrežu, a zajedno sa  ŽUC-om izgrađena je pješačka staza u trenkovačkoj ulici Vladimira Nazora.

Kao i  dosadašnjih godina brinulo se o studentima i učenicima,  dodijeljeno je više od 60 stipendija, te su kupljeni radni materijali za učenike škola u Velikoj i Trenkovu.

Redovno se isplaćuju pomoći obiteljima prilikom rođenja djeteta, te potpore za gospodarstvo. Mjere pomoći gospodarstvenicima i OPG-ovima, daju rezultate, posebno za turizam, koja se dodjeljuje za povećanje smještajnih kapaciteta. Uvedena je mjera poticanja stambenog zbrinjavanja mladih na području Općine. 

-Pokušavamo ravnomjerno brinuti o svim mjestima, a nastojat ćemo svakom mjestu omogućiti ono osnovno što bi trebalo imati u vremenu u kojem se nalazimo. Posebno mislim na kanalizacijsku mrežu, a nadam se da će napokon i započeti radovi na Aglomeraciji Kutjevo Velika – zaključio je Hofman.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.