Uginula srna između Dervišage i Kuzmice tjedan dana čeka odvoženje – nitko nije nadležan

Autor: DK

DERVIŠAGA / KUZMICA – Prošlo je gotovo tjedan dana od naleta vozila na mladu srnu na cesti Požege – Pleternica na graničnom području naselja Dervišage i Kuzmice, a uginula životinja još se nalazi pokraj te ceste. Javili su nam se zabrinuti mještani izražavajući bojazan od zaraze jer je lešina u blizini njihovih obiteljskih kuća.

-Sve je još dobro jer su dani hladniji, ali evo sad je malo toplije i možemo očekivati smrad lešine od koje se možemo zaraziti – prepričava nam ljutito jedan mještanin Dervišage koji naglašava da je to sramota jer koga je god zvao da lešinu odveze svi se ograđuju govoreći da to nije njihova nadležnost.

Lešina je bila na cesti, a problem su prema svemu sudeći cestari “riješili” na način da su truplo premjestili s ceste u kanal uz cestu.

Razna su tumačenja čija je nadležnost lešinu odvesti. Cesta je državna na području lokalne samouprave i svi oni sa sebe skidaju odgovornost kao i lovačko društvo. 

Mišljenja nadležnih službi su različita. Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva RH mr. Ivica Francetić u našem razgovoru i prije nam je tumačio kako cesta unutar lovišta nije lovište pa je za nju nadležna osoba koja upravlja tom cestom. Iz toga proizlazi da bi uginulu divljač sa ceste trebala ukloniti tvrtka koja održava tu prometnicu.

-Za uklanjanje uginulih životinja sa javnih površina nadležan je onaj tko gospodari tom površinom- kazao nam je u prijašnjim razgovorima Damir Romić, veterinarski inspektor za područje Požeško-slavonske županije.

Imajući u vidu da je uginula srna uklonjena sa kolnika na zemljišnu površinu uz njega nije jasno kolikom širinom zemljišta uz cestu gospodare cestari, a koji dio pripada lokalnoj samoupravi.

U svakom slučaju nadležna ministarstva trebaju dobro razmotriti ovakvu problematiku i donijeti decidiranu uredbu ili pravilnik kako bi bilo jasno tko treba u ovakvim situacijama i na koji način postupati jer slične situacije kojih je sve više na našim cestama postaju smiješne. 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: