Ugasimo večeras svoja svjetla na jedan sat

Autor: D.K.

Sat za planet ZemljuOd Pule do Dubrovnika, preko Splita, Šibenika i Zadra, od Krapine do Vukovara, preko Varaždina i Zagreba, Hrvatska se i ove godine gasi za Sat za planet Zemlju!

Ovo je poziv svim građanima da se u subotu u 20:30 sati gašenjem rasvjete na jedan sat u svojim domovima pridruže najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji. Osmi je to put da se građani svijeta ujedinjuju u mraku kako bi se zajedno prisjetili važnosti očuvanja našeg planeta, a u Hrvatskoj se akcija provodi šesti put s rekordnih 55 zamračenih gradova.

 -„Glavna svrha Sata za planet Zemlju je stvoriti svijest o problemima s kojima se suočava naš planet: zbog klimatskih promjena, zbog prekomjernog trošenja svih resursa, zbog nebrige“- ističe Petra Boić Petrač iz WWF-a. Nadaylje naglašava da svojim malim, individualnim akcijama, možemo postići neizmjerno puno, naročito ako su one u masovnim razmjerima.

Prvi grad na svijetu koji će se ove subote zamračiti je Auckland na Novom Zelandu, a uslijedit će australski gradovi, gdje je cijela priča i započela 2007. godine. Akcija će se završiti 24 sata kasnije gašenjem svjetla na Tahitiju. U Hrvatskoj će u mrak utonuti pulska Arena, Zidine u Dubrovniku, južno pročelje Dioklecijanove palače i riva u Splitu, zagrebačka Katedrala i Medvedgrad, Poljana pape Ivana Pavla II u Zadru, središta Čakovca, Hvara, Iloka, Krka, Labina, Metkovića, Novog Vinodolskog, Rovinja, Varaždina, Vinkovaca…

Raznim aktivnostima te, dakako, mrakom, inicijativi su se ove godine pridružili i nacionalni parkovi Brijuni i Krka, te parkovi prirode Lastovo, Medvednica i Papuk, članovi WWF-ove mreže Parkova Dinarida. Razne organizirane proslave održavaju se u Ludbregu, Koprivnici, Rijeci, Makarskoj, Sv. Ivan Zelina…

Pridružimo se!

Više iz kategorije