Udruživanje poljoprivrednih proizvođača – siguran i pouzdan put na tržište i izvoz

Autor: Jelenko Topić

Oko 11 milijuna poljoprivrednika djeluje u Europskoj uniji od kojih mnogi rade na malim obiteljskim gospodarstvima, koja rade neovisno jedno o drugome, i to kroz 3505 proizvođačkih organizacija, od kojih je najveći broj od 52 posto u sektoru voća i povrća te mliječnom sektoru 38 posto.

U Hrvatskoj je trenutno priznato 17 proizvođačkih organizacija (PO) iz osam sektora koje okupljaju samo oko 700 članova, od ukupno preko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Priznate proizvođačke organizacije djeluju u tek devet županija kontinentalne Hrvatske, a najviše ih je u sektoru voća i povrća, zatim žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, te stočarstva. Najbolji rezultati udruživanja vidljivi su u dvije vodeće poljoprivredne županije – Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj, koje imaju po 3 priznate PO. Zasada nema informacija da takva organizacija djeluje u Požeško-slavonskoj županiji, kojoj je poljoprivreda jedna od okosnica gospodarstva. Do kraja listopada zaprimljena su još četiri zahtjeva za priznavanje proizvođačkih organizacija od kojih je jedna u proizvodnji pčelarskih proizvoda, te tri su u proizvodnji krumpira. 

Analizu proizvođačkih organizacija konzultantska tvrtka Smarter, specijalizirana za poljoprivredu i prehrambeni sektor, izradila je temeljem ažuriranih najnovijih podataka Ministarstva poljoprivrede. 

-Proces udruživanja u PO krenuo je dinamičnije od 2017. godine, no potrebno je i nadalje ojačati snagu proizvođača na ovaj način. Korona kriza i najava nove Zajedničke poljoprivredne politike EU, koja će nas dočekati od 2023. godine, trebala bi potaknuti i motivirati da se proces udruživanja proizvođača ubrza te podigne svijest o potrebi horizontalnog povezivanja, veće povezanosti s otkupljivačima, ali i s prerađivačkom industrijom, koji imaju razrađene i stabilne kanale prema prodajnim lancima i izvoznim tržištima. Svi moramo ojačati pregovaračku snagu naših proizvođača, a pojedine PO u Hrvatskoj već su pokazale učinkovitosti i vidljivost te prepoznatljivost na tržištu- naglašavaju stručnjaci Smartera. 

Udruživanje poljoprivrednika trebao bi biti strateški cilj poljoprivredne politike budući da povezivanje proizvođača, poglavito malih poljoprivrednih gospodarstava, koja svojim količinama i tehnologijom proizvodnje nisu konkurentna na tržištu, predstavlja razuman i racionalan pristup rješavanju problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu. U nas su uglavnom mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja djeluju neovisno jedna od drugih. Nasuprot tome, daleko je veća koncentracija među prerađivačima i trgovcima, a asimetrija pregovaračkih pozicija otežava poljoprivrednicima obranu njihovih interesa u pregovorima s drugim akterima u opskrbnom lancu.

Da bi se dala veća moć kolektivnog pregovaranja poljoprivrednika, EU podržava poljoprivrednike koji žele surađivati u proizvođačkim organizacijama kroz koncentriranje opskrbe, poboljšanje marketinga, pružanje tehničke i logističke pomoći svojim članovima, unapređenje upravljanja kvalitetom te prijenos znanja. EU priznaje posebnu ulogu koju imaju organizacije, a kao rezultat toga, mogu zatražiti priznanje od zemlje EU u kojoj imaju sjedište. One mogu imati različite pravne oblike, uključujući zadruge. Udruživanje jamči isplative proizvodnje pojedinog proizvođača, čemu u prilog idu brojne uspješne organizacije u EU.

Stručnjaci naglašavaju potrebu značajnijih napora za jačanje poljoprivrednih proizvođača i to ne samo kroz izdvajanje sredstava za potpore ili dodatna plaćanja, nego i brojnim drugim mjerama poljoprivredne politike. Kao jednu od glavnih poluga za razvoj naše poljoprivredne proizvodnje, ističu jačanje vertikalne integracije u lancu opskrbe, od poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda, do prerade proizvoda za potrebe manjih prehrambeno-prerađivačkih pogona ili velikih industrijskih prehrambenih kompanija te trgovine.

Prve potpore za uspostavu i rad proizvođačkih organizacija dodijeljene su za početak njihovog rada. Priznata proizvođačka organizacija može primiti financijsku potporu za uspostavu i rad iz dva izvora: Državnog proračuna RH ili Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Potpore se dodjeljuju proizvođačkim organizacijama koje je  priznalo Ministarstvo poljoprivrede, a namijenjene su za provedbu odobrenog petogodišnjeg poslovnog plana te organizacije. Najviši iznos potpore je 750 tisuća kuna godišnje, a intenzitet potpore je različit ovisno o visini utržive proizvodnje koju PO ostvaruje. Od ukupno 17 priznatih proizvođačkih organizacija u Hrvatskoj, devet priznatih proizvođačkih organizacija koristi sredstva Programa ruralnog razvoja, dok tri koriste sredstva potpore države.  

Stav Ministarstva poljoprivrede je kako trošenje sredstva potpore nije mjerilo uspješnosti funkcioniranja proizvođačke organizacije, a ona ovisi o stupanju integracije i podizanja međusobnog povjerenja među članovima. A poticaje za osnivanje proizvođačkih može dati i lokalna samouprava. 

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88