Udruga Graševina Croatica uz potporu Ministarstva poljoprivrede traži rješenja za spas vinarstva

Autor: Jelenko Topić

Uz podnošenje izvješća o radu, donošenje plana rada i izbor novih članova Upravnog odbora održana je u Vinariji Galić u Kutjevu godišnja skupština Udruge Graševina Croatica koja djeluje na regionalnoj razini okupljajući vinarije na području Slavonije i Podunavlja. U radu su im značajne promidžbene aktivnosti na prezentaciji članova i njihovih proizvoda s naglaskom na graševinu kao ključnu sportu za ovaj dio naše zemlje zastupljenu na 70 posto nasada.

-Koristimo dobra iskustva susjednih zemalja s ciljem da vinogradarstvo i vinarstvo budu djelatnost od koje ljudi mogu dobro živjeti čime bi se spriječilo iseljavanje – kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruge koji je i čelnik te grupacije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kroz proteklu godinu veliki dio aktivnosti bio je usmjeren na donošenje Zakona o vinu u suradnji sa nadležnim ministarstvom  jer je taj akt temelj svega u razvoju i budućnosti vinarstva. Udruga je imala niz aktivnosti na izložbama, sajmovima  i drugim priredbama gdje su promovirali ova vinogorja.

Kada je u pitanju plan rada u središtu pozornosti je kriza vezana uz koronavirus gdje se traže rješenja i izlaz u poslovanju.

-Procjena je pad prodaje od 50 posto, ulaganja u ovogodišnju proizvodnju idu dalje, tako da imamo nelikvidnost, a mjere koje su do sada date putem kredita su osiguravale obrtna sredstva – kaže nadalje Pavić i dodaje da su problem zalihe vina, te proizvodnja novog ove jeseni što traži brzo reagiranje. Tako je predloženo destiliranje dijela količina vina, zatim krizno skladištenje, te tzv. zelena berba prije dozrijevanja ovogodišnjeg uroda čime se smanjuju prinosi i poboljšava kvaliteta grožđa.

Naglašeno je da će se otkup od vinogradara osigurati, a traže se druga rješenja radi prevladavanja sadašnjih teškoća u plasmanu i poslovanju vinarija.

Udruga će nastaviti promidžbene aktivnosti, nastupe na manifestacijama, te rad na  brendiranju vina ovog područja.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek