Učenicima osmih razreda osnovnih škola dočarano školovanje u srednjim školama

POŽEGA – Kako se bliži kraj školske godine tako se učenici osmih razreda osnovnih škola pripremaju za upise u srednjoškolske obrazovne ustanove i kada trebaju odlučiti što će upisati. Odluka nije lagana, kriteriji za upis su visoki i to sve uz mnogo nepoznanica što će i u kojoj srednjoj školi i gimnaziji moći upisati.

Na inicijativu Požeško-slavonske županije i ravnatelja srednjih škola u suradnji s ravnateljima osnovnih škola, u subotu je održana promocija srednjih škola naše županije kojom prilikom su svi osnovnoškolci posjetili sve srednje škole u gradu Požegi kao i Gimnaziju. Posjeta, razgovor i sva potrebita pojašnjenja koja su zatražili u nekoj od srednjih škola svakako će im pomoći u konačnom opredjeljenju što upisati i u kojem pravcu nastaviti svoje školovanje.

Požeško-slavonska županija osigurala je prijevoz autobusima za sve učenike osmih razreda iz Pleternice, Čaglina i Poljane, pokraj Lipika, Jakšića, Trenkova, Lipika, Kutjeva, Kaptola, Pakraca, Velike i Brestovca.

Marinka Parac, ravnateljica Ekonomske škole Požega

-Plan je da od ove školske godine u srednjim školama bude upisna kvota 22 učenika po razrednom odjelu što je izuzetno dobro i naišlo je to na odobravanje učenika i profesora. Dakle biti će manji razredi što je intencija i županije a samim time će biti i kvalitetnija nastava. Pedagoški standard dozvoljava minimalno 20 a maksimalno 28 učenika po razrednom odjelu. Ne očekujemo velike probleme pri upisu zbog broja smanjenja učenika u razrednim odjeljenjima jer je broj učenika manji i ove godine koji će se upisivati. U Ekonomskoj školi ćemo imati pet obrazovnih programa, ekonomisti, komercijalisti, upravni referent, hotelijerski tehničar i prodavač. Imati ćemo i dislocirani razredni odjel u Pleternici upravnog referenta – istakla je ravnateljica Ekonomske škole Marinka Parac.

Učenici su pokazali različite interese za zanimanja o kojima su razmišljali da će nastaviti. Izravnim uvidom u organiziranost određene škole i način rada odluku će biti daleko lakše donijeti.

prof. Tomislava Varžak iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Velika.

-Doveli smo dva osma razreda iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Velike, 42-oje učenika. Obišli smo Poljoprivrednu, Tehničku i Ekonomsku školu, sad smo ovdje u Obrtničkoj nakon koje idmo u Gimnaziju. Dečki su zainteresirani najviše za tehničku školu, određeni broj njih za poljoprivrednu dok su cure malo neodlučnije. Oo je jako dobra prezentacija srednjih škola i mi kao nastavnici ali i naši učenici iz osnovnih škola smo oduševljeni organiziranim predstavljanjem. Obilazili smo učionicu po učionicu gdje nam je pobliže sve dočarano i pojašnjeno. Ovom će prezentacijom našim učenicima biti lakše donijeti odluku za što se opredijeliti i što upisati – rekla nam je prof. Tomislava Varžak iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Velika.

Zoran Galić, ravnatelj Tehničke škole Požega

Zainteresiranost učenika je i za zanimanja na Tehničkoj školi što nam je potvrdio ravnatelj Zoran Galić koji je naglasio da će biti moguće upisati osam razrednih odjeljenja po 22 učenika. Biti će pet četverogodišnjih zanimanja i tri trogodišnja majstorska zanimanja.

Prilikom posjeta osmaša srednjim školama dočaran je stvarni prostor i uvjeti u kojima će se obrazovati oni na onim školama za koje se opredijele odnosno što budu mogli upisati ovisno o prosjeku kojeg su postizali u osnovnoškolskom obrazovanju.

no images were found

0 Comment

Send a Comment