Učenici Tehničke škole Požega u Portugalu stekli dodatna znanja i vještine

Autor: D.K.

POŽEGA – Tehnička škola u Požegi pri kraju je još jednog projekta u nizu “Projekt mobilnosti učenika” u sklopu kojeg su učenici trećih i četvrtih razreda Tehničke škole Požega odradili kao dio praktične nastave u portugalskom gradu Bragi.

-18 učenika je u Portugal upotpunilo teoretsku nastavu koju ovdje u školi svakodnevno slušaju. Dopunili su je s onim što mi ovdje u Hrvatskoj ne možemo priuštiti. Učenici su imali prilike doživjeti i kulturološke događaje upoznajući se Portugalom kojom su prilikom obišli i neke gradove. Trenutno se ovdje u školi provodi još sedam do osam projekata a u suradnji sa Obrtničkom školom prošli smo na projektu Ministarstva turizma jer smo najbolji u propagiranju turizma kroz srednje strukovne škole – rekao je ravnatelj Tehničke škole u Požegi Zoran Galić.

Učenici su posjetili Portugal u sklopu projekta mobilnosti  Erasmus plus i dobili su certifikate o stečenim znanjima i iskustvima koji će im svakako u budućnosti biti od koristi pri zapošljavanju i nastavku obrazovanja.

Petra Miškulin

Monika Pavić

-Radila sam u tvrtki koja se zove Nimica gdje sam obavljala sitnije poslove sa informatičkom opremom- rekla nam je Petra Miškulin učenica 3.razreda dok je njena kolegica Monika Pavić također učenica trećeg razreda usavršavala stečena znanja vezana za računala i druge sisteme vezana za PC-i sustave.

Dario Brkić i Ivan Mance

Ivanu Manceu učeniku četvrtog razreda ovo je drugo sudjelovanje na projektima izvan Hrvatske. – Osposobljavali smo se u skladu s našim zanimanjem prilikom čega smo se bavili izradom cilindara i klipova za sportske automobile i motore. Naučili smo mnogo toga što ovdje zbog određenih nedostataka nismo u mogućnosti naučiti – rekao je Ivan dok je njegov kolega Dario Brkić, učenik trećeg razreda, radio na računalima hardverima i windowsima. -To će mi iskustvo puno pomoći i preporučam svojim kolegama da se prijave da sudjeluju na sličnim projektima jer kod nas nemamo tolike mogućnosti da naučimo jer više ovdje radimo na teoriji -rekao je Dario koji je naglasio da kad bi dobio ponudu da ide živjeti i raditi u Portugal da to nikada ne bi učinio jer želi ostati u Hrvatskoj.

Denis Smojvir, dipl.inž., koordinator projekta

-Za odlazak učenika u Portugal učenike smo podijelili da ide osam tehničara za računalstvo, šest tehničara za mehatroniku i četiri računalna tehničara. Projekt kojeg smo odradili pisan je u skladu sa njihovim nastavnim planom i programom a učenici su odrađivali u Portugalu praktične stvari koje ovdje nisu u mogućnosti. Cilj je bio da steknu nova znanja i vještine a isto tako da nadograde postojeća i koja ih učimo ovdje u školi – rekao je Denis Smojvir koji je koordinator ovog projekta.

 

 

Više iz kategorije