Učenici požeške Gimnazije na prijemu kod predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Učenici požeške Gimnazije Luka Radić (2.b) i Karlo Maček (4.c),  zahvaljujući plasmanu u finale natjecanja „Ponos domovine“, u pratnji svojih mentora, prof. Nataše Puljašić i Dragana Silukovića te ravnateljice Gimnazije, dr. sc. Vesne Vlašić, sudjelovali su na svečanom prijemu u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Natjecanje Ponos domovine srednjoškolsko je natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti. Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično.

Nakon što su požeški gimnazijalci uspješno prošli prva dva eliminacijska kruga, plasirali su se u poluzavršnicu natjecanja u Vukovaru gdje su zauzeli prvo mjesto i time izborili odlazak u Zagreb na finalno natjecanje od 26. do 28. travnja 2018. godine. Ekipu su činili Luka Radić (2.b), Karlo Maček (4.c) i Marija Turić, sada već bivša gimnazijalka i studentica Odjela za matematiku na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U završnici natjecanja učenici su pokazali znanje i sposobnosti u trima kategorijama: teorijski dio (pisana provjera znanja), praktični (sportski dio) te rješavanje projektnog zadatka. Posebno uspješnima pokazali su se u rješavanju projektnoga zadatka te su svojom prezentacijom zauzeli prvo mjesto. U ukupnom poretku, zauzeli su 10. mjesto i vratili se u Požegu obogaćeni novim iskustvom, poznanstvima i sa snažnom željom za ponovnim sudjelovanjem.

Kruna samoga natjecanja bilo je svečano primanje u Uredu Predsjednice u subotu, 27. listopada 2018. godine kao nagrada za veliki trud koji su pokazali u svim fazama natjecanja. Tom prigodom ravnateljica Gimnazije, dr. sc. Vesna Vlašić, uručila je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prigodan poklon te ukratko predstavila povijest i značaj požeške Gimnazije koja sljedeće godine slavi svoju 320. obljetnicu osnutka. Bila je to velika čast i za učenike požeške Gimnazije, ali i mentore i ravnateljicu.

Čestitke svima koji su sudjelovali u natjecanju i nadamo se jednakom ili još boljem uspjehu i iduće godine!

Izvor: Požeška Gimnazija

0 Comment