Učenici Obrtničke škole u posjetu Danskoj, oduševljeni novim iskustvom

Autor: PROMO

01U sklopu projekta “Energetska efikasnost u graditeljskim zanimanjima – vještine i kompetencije za budućnost i radna mjesta (ESF)” učenici i profesori graditeljskih i tehničkih zanimanja Obrtničke škole Požega bili su na studijskom putovanju u Dansku. Posjetili su primjere dobre prakse u obrazovanju za tražene vještine u području energetski efikasne gradnje, kao i  s time povezanim aktivnostima (obnovljivi izvori energije, strukovno obrazovanje mladih i odraslih, prilagodba kurikuluma, i slično). Cilj je upoznati se s modelima koji se mogu primijeniti u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj, a koji će biti više prilagođeni aktualnim zahtjevima tržišta rada.

Posjetom tehničkoj školi Tech-college u Aalborgu, koja obrazuje mlade od 15 godina naviše, kao i odrasle u cijelom nizu prekvalifikacija, obuke i osposobljavanja, upoznali su se sa zanimljivostima i načinima obrazovanja strukovnih škola u Danskoj. Posjet je vođen od strane g. Carstena Wowk Jepsena, koji je održao prezentaciju o obrazovnom sustavu u Danskoj te bio otvoreno za sva pitanja sudionika. U Odjelu Graditeljstva, Tech-College zapošljava 55 strukovnih nastavnika i pokriva područje s 22000m2 radionica. Radionice su otvoreni centri za poučavanje opremljeni najsuvremenijom opremom. Sudionici su sudjelovali izradi krovne konstrukcije unutar radionice za tesarstvo. Predstavljen je i obvezni program danskog sustava obrazovanja koji nudi „Zapošljavanje u inozemstvu“ gdje učenici dobivaju priliku za stjecanje međunarodnog radnog i životnog iskustva.

Požežani su potom bili u posjetu Energetskoj stazi Knivohl u Frederikshavnu uz vođenje g. Poula Raska, voditelja odjela. Projekt EnergyCity je općinski projekt za razvoj gospodarstva, koji postavlja viziju: restrukturiranja energetske opskrbe 100% obnovljivim izvorima energije. Svrha projekta je promocija, olakšavanje i koordinacija svih aktivnosti na području općine koji mogu doprinijeti stvaranju novih zelenih radnih mjesta i ostvariti održivi rast posebice u energetskom sektoru. Posjetili smo solarni park, jezero na imanju za korištenje termalne energije, obnovljene javne prostore, dječji vrtić. Virtualnu turu energetske staze možete pogledati na ovom linku: http://energibyen.dk/Energisti/ .

Prilikom posjeta EUC Nord obrazovnom centru održana je prezentacija pod vodstvom g. Larsa Skibdala, iskusnog predavača za zanimanje zidara koji je i vodeći ispitivač i za zanimanje podopolagač u Danskoj. Raspravljalo se o pitanjima usklađenja sa zahtjevima tržišta rada, načinima motivacije mladih za graditeljska zanimanja (što je problem i u Danskoj), utjecaj emigracije ili imigracije na tržište rada, načinima modifikacije kurikuluma i prilagodbe lokalnim zahtjevima tržišta rada.

Uslijedio je posjet Osnovnoj školi NORDSTJERNESKOLEN (Zvijezda Sjevernjača) izgrađenoj kako bi se riješio problem smanjenja učenika u općini, te kako bi se smanjila potrošnja energije i racionaliziralo  poslovanje. Škola je izgrađena kroz javno-privatno partnerstvo, koje je prezentirano sudionicima. Obilaskom kabineta, učionica, igrališta, zbornica, krovišta sa solarnim panelima, ventilacijskim centrom upoznali su se s načinima rada s učenicima koji potiču kreativnost i kretanje (vožnja biciklima do škole), i slično.

U svim posjećenim ustanovama stvorene su pretpostavke za formiranje novih partnerskih odnosa te je otvorena mogućnost za daljnju suradnju. Kako su ovo putovanje komentirali učenici koji su sudjelovali u projektu, pogledajte u sljedećem videu.

 

Više iz kategorije