UČENICI OBRTNIČKE ŠKOLE POBJEDNICI NA NATJEČAJU „PODUZETNICI BUDUĆNOSTI“: Za pobjednički projekt “Vinys“ uručena nagrada

Autor: BST

Projekt „Vinys“ Obrtničke škole Požega pobjednik na natječaju „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatske udruge poslodavaca. Odabran je između 25 najboljih projekata, čime je škola dobila donaciju od 25.000 kuna. Provodi se u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva i poduzetništva. Nakon današnje prezentacije učenika pred predstavnicima HUP-a, među kojima je bio i Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe,  nagradu im je uručila Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom HUP-a.

„Vinys“ je zapravo vinski sladoled, razvijen sa ciljem obogaćivanja turističke ponude i iskorištavanja prirodnih resursa požeškog kraja. Požeški kraj, bogat vinogorskim područjima, tijekom godine privlači velik broj turista različitim turističkim ponudama i manifestacijama kao što su Vincelovo, Grgurevo, Ivanjski krijes, Požeško kulturno ljeto, Aurea fest, Martinje. Sve požeške manifestacije uvijek su popraćene gastronomskom ponudom koja prezentira plodove rada naših ratara i stočara i bogatstvo Slavonije. Spajanjem okusa vina i sladoleda pružit će se jedinstveno gastronomsko iskustvo – uživanje u okusima vina na novi način – kroz sladoled. Projekt su osmislili učenici 2.h razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist s mentoricom Marijanom Levar, profesoricom Jadrankom Kaučić i ravnateljicom Obrtničke škole Ivom Šnajder. Spajajući različite sorte vina s odgovarajućim voćnim aromama i orašastim plodovima našeg kraja kreirali su osam vrsta sladolednih okusa, čija su baza vina Požeške kotline. Sladoled ima lokalno podrijetlo jer se za proizvodnju koriste namirnice iz lokalnih OPG-ova.

„Ovim projektom je HUP je htio poslati poruku mladima da put poduzetništva počinje idejom, put do ostvarenja je dug i trnovit. Na tom putu će se naći mnoge prepreke, ali hrabrost i volja su bitni, uz puno truda i pravu ideju može se provesti. Ovoje poticaj mladima da ostvare svoje ideje. U ožujku imamo novi natječaj, interes je velik, želimo učenicima ideju poduzetništva i da se vrijedi natjecati“, poručila im je Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom HUP-a. Značaj pozitivnog pristupa od ideje do realizacije naglasio je i Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe, rekavši pored ostalog: „Privilegiran sam što sam imao priliku doći među mlade ljude koji imaju talent i hrabrost, da se usude nešto pokrenuti, da ne sjede  kod kuće i gledaju što drugi rade, već oni to rade.  Ovakve ideje vesele, a kao poduzetnik mogu reći kako bude vjeru da poduzetništvo nije delegirano unaprijed, već se na tržište može odasvud doći, ono nije predodređeno. Počašćen sam i oduševio sam se, mnogi bi mogli  pozavidjeli na ovoj prezentaciji i vjeri u ideju o projektu“.

Kako je rekla Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole, koja obrazuje u četiri struke za deset zanimanja, nastoji se kod učenika pobuditi želja da svoje ideje razviju u cijelosti, od prve zamisli do tržišta. Nagrađeni projekt upravo je takav, pa se nadaju da će se naći zainteresiranih da ga izvedu na tržište.

Foto: G.B.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88