UČENICI OBRTNIČKE ŠKOLE POBJEDNICI NA NATJEČAJU „PODUZETNICI BUDUĆNOSTI“: Za pobjednički projekt “Vinys“ uručena nagrada

Projekt „Vinys“ Obrtničke škole Požega pobjednik na natječaju „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatske udruge poslodavaca. Odabran je između 25 najboljih projekata, čime je škola dobila donaciju od 25.000 kuna. Provodi se u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva i poduzetništva. Nakon današnje prezentacije učenika pred predstavnicima HUP-a, među kojima je bio i Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe,  nagradu im je uručila Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom HUP-a.

„Vinys“ je zapravo vinski sladoled, razvijen sa ciljem obogaćivanja turističke ponude i iskorištavanja prirodnih resursa požeškog kraja. Požeški kraj, bogat vinogorskim područjima, tijekom godine privlači velik broj turista različitim turističkim ponudama i manifestacijama kao što su Vincelovo, Grgurevo, Ivanjski krijes, Požeško kulturno ljeto, Aurea fest, Martinje. Sve požeške manifestacije uvijek su popraćene gastronomskom ponudom koja prezentira plodove rada naših ratara i stočara i bogatstvo Slavonije. Spajanjem okusa vina i sladoleda pružit će se jedinstveno gastronomsko iskustvo – uživanje u okusima vina na novi način – kroz sladoled. Projekt su osmislili učenici 2.h razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist s mentoricom Marijanom Levar, profesoricom Jadrankom Kaučić i ravnateljicom Obrtničke škole Ivom Šnajder. Spajajući različite sorte vina s odgovarajućim voćnim aromama i orašastim plodovima našeg kraja kreirali su osam vrsta sladolednih okusa, čija su baza vina Požeške kotline. Sladoled ima lokalno podrijetlo jer se za proizvodnju koriste namirnice iz lokalnih OPG-ova.

„Ovim projektom je HUP je htio poslati poruku mladima da put poduzetništva počinje idejom, put do ostvarenja je dug i trnovit. Na tom putu će se naći mnoge prepreke, ali hrabrost i volja su bitni, uz puno truda i pravu ideju može se provesti. Ovoje poticaj mladima da ostvare svoje ideje. U ožujku imamo novi natječaj, interes je velik, želimo učenicima ideju poduzetništva i da se vrijedi natjecati“, poručila im je Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom HUP-a. Značaj pozitivnog pristupa od ideje do realizacije naglasio je i Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe, rekavši pored ostalog: „Privilegiran sam što sam imao priliku doći među mlade ljude koji imaju talent i hrabrost, da se usude nešto pokrenuti, da ne sjede  kod kuće i gledaju što drugi rade, već oni to rade.  Ovakve ideje vesele, a kao poduzetnik mogu reći kako bude vjeru da poduzetništvo nije delegirano unaprijed, već se na tržište može odasvud doći, ono nije predodređeno. Počašćen sam i oduševio sam se, mnogi bi mogli  pozavidjeli na ovoj prezentaciji i vjeri u ideju o projektu“.

Kako je rekla Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole, koja obrazuje u četiri struke za deset zanimanja, nastoji se kod učenika pobuditi želja da svoje ideje razviju u cijelosti, od prve zamisli do tržišta. Nagrađeni projekt upravo je takav, pa se nadaju da će se naći zainteresiranih da ga izvedu na tržište.

Foto: G.B.

0 Comment