Ubrani posljednji listovi ovogodišnjeg uroda duhana /FOTO/

Autor: D.K.

-Uz velike napore i mnogo rada, od duhana se može živjeti – ispričao nam je Dalibor Mikić, koji u Kaptolu sa suprugom Klaudijom, te sinovima Ivanom i Karlom živi od poljoprivrede, najviše od duhana. Ovo obiteljsko poljoprivredno gopodarstvo jedno je od tri preostala proizvođača duhana u općini Kaptol i njom se bave 20 godina. Ovogodišnja proizvodnja bila je na 12 hektara virginijske sorte duhana. Posjeduju tri sušare te svu potrebnu mehanizaciju za ovu specifičnu proizvodnju.

Poput većine proizvođača duhana, Mikićevi su ovih dana završili berbu prije pojave prvih mrazeva na koje je ova kultura vrlo osjetljiva. Očekuju prinos nešto veći od dvije tone po hektaru, a kvaliteta je prosječna. Dalibor pamti i bolje godine. Sve proizvedene količine kao kooperant isporuče Hrvatskim duhanima i to u njihovom skladištu u Kutjevu.

Proizvodnja duhana ima potrebu velikog angažiranja sezonske radne snage koja donosi velike troškove. To se odnosi na troškove berbe, a u početku proizvodnje i sadnju, okopavanje, zatim zakidanje cvata i zaperaka, te na kraju klasiranje i spremanje lista. Jedan dio tih poslova obavljaju Mikićevi sami.

Recimo da osim duhana Mikićevi proizvode grožđe na šest hektara. Tu je i nešto povrća, prvensteveno kupusa i krumpira za vlastite potrebe.

Foto: D. Mirković [FAG id=281951]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek