U zadnjih pet godina uložili 50 milijuna u podizanje standarda

Autor: M.B.

LIPIK – Odjel «Kamene kupke», novi je odjel Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u koji je uloženo  nešto više od 1.200.000,00 kuna vlastitih i decentraliziranih sredstava bez pomoći ministarstava i Države. Sobe unutar odjela imaju klimatizaciju, TV, pristup internetu i pogled na perivoj, a radi se o „pametnim sobama“ jer su primijenjene mjere energetske učinkovitosti tako da nema neracionalnog trošenja energije kad soba nije u funkciji. Odjel se nalazi u središtu lječilišnog kompleksa tako da su u blizini liječnik, sestra, bazen, fizikalna terapija i restoran.

Rekonstrukcijom novog odjela u zgradi „Kamene kupke“ Toplice Lipik zaključile su mikro-investicijski ciklus u kojem je za godinu dana stavljeno u funkciju novih 69 kreveta u 32 sobe, 24 sobe i 8 apartmana visoke smještajne razine u objektima „Depandence“, „Ankin dvor“ i odjel „Kamene kupke“. Time su Toplice Lipik u tim objektima podigle smještajne standarde na razinu hotela s četiri zvjezdice.

Za podizanje standarda usluga zadnjih pet godina uloženo 50 milijuna kuna

Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik

-Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik ima 150 godišnju lječilišnu tradiciju kada je izgrađena većina lječilišnih kapaciteta. Zadnjih 40 do 50 godina za razliku od drugih bolnica našeg tipa mi smo bili strogo upućeni na zdravstvenu rehabilitaciju i odvojeni od ugostiteljsko-turističke djelatnosti. Ostali smo među vodećima u liječenju i rehabilitaciji neuroloških bolesti, multiple-skleroze, stanja nakon moždanog udara te ostalih neuroloških stanja – ističe Darko Kelemen, ravnatelj bolnice i dodaje kako je u zadnjih pet godina u obnovu objekata bolnice i podizanje standarda usluga uloženo 50 milijuna kuna, od čega je trećinu vlastitih sredstava, a ostalo je pomoć od strane Ministarstva zdravlja, Fonda za zaštitu okoliša i Fonda za razvoj turizma.

-S ova tri objekta, Dependenceom, Ankinim dvorom i sada s Kamenim kupkama smo zapravo stvorili ili značajno podigli naše uvjete, poziciju i šanse na tržištu zdravstvenog turizma na koje smo sve više upućeni. Rezultat ovog našeg poslovanja, Kamene kupke sad, a Dependence i Ankin dvor u prošloj godini, su nas doveli do toga da povećamo broj privatnih gostiju za 14% u odnosu na 2013. godinu – dodaje Kelemen zbrajajući rezultate dosadašnjeg poslovanja i ulaganja.

Priliku za nova ulaganja u podizanje, popravljanje i poboljšanje infrastrukture u Toplicama Lipik Kelemen vidi kroz javno-privatno partnerstvo i iz europskih fondova. No, trenutna zakonska regulativa sprječava specijalnim bolnicama povlačenje sredstava iz europskih fondova.

-Odlučili smo se za stratešku opciju i novi investicijski ciklus koji zasnivamo na postupnoj obnovi lječilišnih i smještajnih kapaciteta. Nazvali smo ga strategija malih koraka. Međutim, to nije ništa novo jer smo to radili i dosad. Možemo samo ići objekt po objekt i tako ćemo i raditi – pojašnjava Kelemen

Rezultat strategije malih koraka su dva projekta koje su prije dvije godine prijavili u Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo regionalnog razvoja, a koja su trenutno u mirovanju. Prvi projekt je „Centar izvrsnosti za liječenje i rehabilitaciju neuroloških bolesti”, a drugi je „Lječilišno-rehabilitacijski centri na području Bjelovarsko-bilogorske županije i Požeško-slavonske županije“.

Toplice Lipik u novom investicijski planu predviđaju kombinaciju sredstava iz europskih fondova, vlastitih sredstava i ostalih sredstava u manjoj mjeri uz podršku banaka.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: