U udžbenicima je zapisano samo da je u Pakracu započeo Domovinski rat sukobom hrvatskih i srpskih policajaca!

Autor: Požega.EU

PAKRAC / KUSONJE – Još jedno obilježavanje stradavanja hrvatskih branitelja u Kusonjama, pokraj Pakraca, obilježeno je jučer kada su se vratila sjećanja na pogibiju na 23-ojicu onih koji su stali u obranu domovine u najtežim trenucima prije 24 godine.

Svjedoci tadašnjeg vremena prisjetili su se onih koji su ubijeni u svojim kućama kao i branitelja 105. bjelovarske brigade koji su bili oslonac i zaštita onima koji su odlučili ostati na svom kućnom pragu ne želeći nikome zlo i bilo kakvu osvetu.

Zdenko Pasarić, predsjednik Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata nerado je govorio o gnjusnim zločinima koji su počinjeni i vremenu u kakvom se u tim danima živjelo. Duboko su urezana u sjećanja i pogibija trojice branitelja na godišnjicu pogibije na kojem je mjestu postavljena mina koja je aktivirana u trenutku obilježavanja stradavanja.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, umirovljeni general HV-a i sam aktivni sudionik u obrani na tim prostorima, po ne znamo koji put postavio je ista pitanja na koja nitko ne želi odgovoriti ili ih ne želi čuti. Postavlja se pitanja ima li one dobre volje da se prijedlozi barem uzmu u razmatranje što je cilj u konačnosti da mladi naraštaji ne zaborave ne tako davne nemile događaje koji su se događali na tim prostorima.

-Danas se trebamo sjetiti one mladosti i reći “mladosti” hvala koji su rekli da žele biti ovdje kako bi branili domovinu koja ih je zvala. Zvao je njih Pakrac, zvala ih je Zapadna Slavonija jer je bila napadnuta. Oni nisu štedjeli sebe niti su kalkulirali, oni su došli i odazvali se i svoje živote dali. Pitam sve vas i sebe da li su ovi heroji upisani u bilo kojem udžbeniku. Počela je školska godina. Da li će u udžbeniku povijesti biti zapisana imena 23-ojice i svih branitelja koji su dali svoje živote – rekao je župan Tomašević i dodao kako se u udžbenicima povijesti tek onako navodi kako je u Pakracu 1.ožujka počeo Domovinski rat sukobom hrvatskih i srpskih policajaca, te se zapitao da li smo mi tada imali dvije države ovdje.

Župan Tomašević je još jednom inicirao da Domovinski rat ima svoje posebno i dostojno mjesto u školskim udžbenicima i da u njima bude istina o Domovinskom ratu i da se donese dokument o obilježavanju što se događalo u Zapadnoj Slavoniji.

Obilježavanje je u toj prigodi imalo Mimohod istine od Rakova potoka pronađena tijela ubijenih branitelja te tužne 1991. godine do kapelice Male Gospe u kojoj je služeno svečano euharistijsko slavlje u spomen poginulih branitelji.

Više iz kategorije