U sportska natjecanja treba unijeti plemenitost, dobrotu i poštovanje jednih prema drugima

Autor: D.K.

POŽEGA – Susretom i molitvom u crkvi sv. Lovre u Požegi započela je Katolička malonogometna liga Požeške biskupije koju je otvorio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.

vlč. Nikola Legac, voditelj Katoličke malonogometne lige u Požeškoj biskupiji

-Za sudjelovanje u katoličkoj malonogometnoj ligi Požeške biskupije prijavilo se trinaest ekipa koja evo danas, nakon susreta i molitve u crkvi sv. Lovre započinje na sportsko-rekreacijskom centru Požega. Danas će se odigrati prva dva kola, a svaku narednu subotu će se do kraja svibnja naredne godine odigravati utakmice u drugim mjestima odnosno župama u Požeškoj biskupiji. Naredne će se utakmice održavati prema naknadno utvrđenom rasporedu što ovisi i raspoloživosti dvorana, a svakako će se kao i prijašnjih godina susreti održavati u Orahovici, Pleternici, Velikoj, Starom Petrovom Selu i drugim mjestima prema dogovorima sa ravnateljima osnovnih škola koje imaju dvorane. Pobjednik iz svake biskupije ide na državnu završnicu odigravanja u Dubrovnik – istakao je vlč. Nikola Legac, voditelj Katoličke malonogometne lige u Požeškoj biskupiji.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

Biskup Škvorčević je prilikom susreta s nogometašima postavio pitanje treba li Crkva organizirati nogomet ili se ona treba samo Bogu moliti.

-Sve ono što koristi čovjeku i što je dobro za čovjeka, a sport je koristan za njega dobro je da to Crkva promiče osobito s časnog naslova. Radujem se da ste se opredijelili i da započinjete s malonogometnom ligom – uvodno je rekao biskup Škvorčević i naglasio kako je dobro što je susret započeo baš u crkvi sv. Lovre jer ta crkva pamti osam stoljeća u kojoj su se okupljali mladi povezani s gimnazijom i akademijom i davnim godinama.

Duhovni nagovor je pročitao vlč. Krunoslav Juraković na kojeg se biskup nadovezao i protumačio ono bitno što je u poslanici naglasio sv. Pavao.

-Sv. Pavao je naglasio kako je dobro natjecati se i da je to dobro te da je čovjek zanimljivo biće kojem nije svejedno da li on gubi ili pobjeđuje. Svi mi odemo u sportska natjecanja i idemo ne da bismo izgubili već da bi pobijedili. A što ćemo onda kada izgubimo? Rastužiti se i ražaliti što smo izgubili. Moramo shvatiti da je sport važan i zato da bismo izgubili jer i to treba znati. Možemo i trebamo izgubiti, a to nas treba podsjetiti da uvijek ne dobivamo sve bitke. Onaj koji samo želi pobijediti u životu taj je dosta sebičan. Sport je vježbanje sebe u dimenziji poniznosti skromnosti. Svoj život trebamo shvatiti kao trkalište. U nama je negdje upisano da trebamo pobijediti pa je sport samo znak one istine o nama da mi nismo stvoreni za izgubit bitku već za pobijetit. U kome se pobjeđuje životna bitka to svi znamo, to nije u bilo kome, nema dovoljno onih moći s kojima se pobjeđuje na životnoj razini. Jedino je Isus Krist pobijedio smrt. Tako i vi mladi sportaši razmišljajte o onoj konačnoj pobjedi. U sportska natjecanja treba unijeti plemenitost, dobrotu i poštovanje jednih prema drugima koja ne smije biti popraćena vulgarnostima – zaključio je na obraćanju mladim nogometašima biskup Škvorčević.

U malonogometnoj ligi natjecati će se župe koje su već danas u dva kola odmjerile snage,  Župa SKENDEROVCI, DEŽANOVAC, LUKAČ, BRODSKI STUPNIK, BOKŠIĆ, ĐULOVAC, sv. Leopold Mandić – POŽEGA, Kolegij požeške biskupije, Župa VETOVO, PLETERNICA, VELIKA i sv. Terezije Avilske – POŽEGA.

no images were found

 

 

 

Više iz kategorije