Požega.eu

U raskoši biljnih vrsta: Zbirka egzotičnog bilja Požežanina Dinka Vojaka /FOTO/

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | U raskoši biljnih vrsta: Zbirka egzotičnog bilja Požežanina Dinka Vojaka /FOTO/ Požega.eu | U raskoši biljnih vrsta: Zbirka egzotičnog bilja Požežanina Dinka Vojaka /FOTO/

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Mirković

Moglo bi se reći da zbirka egzotičnog drveća Dinka Vojaka, poznatog požeškog vinogradara, zasađena oko kuće u Dragi ima karakteristike arboretuma u malom. Riječ je o drvenastim biljkama i grmovima porijeklom iz raznih dijelova svijeta. One su zasađene na otvorenom prostoru, cvjetaju i rađaju plodove.


Kivi je drvena i listopadna voćna vrsta porijeklom iz Kine. Dinko je oblikovao virnicu, a kako je jednospolna biljka uz nekoliko ženskih posadio je i mušku sadnicu. Obilno rađa i pun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi


Žižula je listopadna voćna vrsta. Potječe iz Indije, a kod nas se najčešće pronalazi u području Mediterana. Plodovi su jajastog oblika i svjetlo smeđe boje slični datuljama, samo manji. Okus ploda žižule je specifičan, slatko – kiseo. Bogata je vitaminom C, raznovrsnim mineralima, voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima.


Kaki je zanimljivo i jako slatko voće i dolazi iz Japana ,pa ga još zovu i japanska jabuka. Vrlo je ukusno i ljekovito. Žute je boje, glatke kore te na prvi pogled liči na rajčicu.


Crni dud je drvo koji ima plodove nalik na kupinu od kojih se spravljaju sokovi, sirupi, marmelade, voćne rakije, a rabi se i kao lijek. Upotreba duda u ljekovite svrhe vrlo je poznata u narodnoj medicini a uzadnje vrijeme je zanemaren.


Maslina je zimzeleno stablo i rasprostranjeno na Mediteranu. Listovi su kožnati i ovalni a plod joj je ovalnog oblika tamnozelene do crne boje. Dinko ju je nedavno zasadio pa mu još nije rodila.


Banana je tropska biljka i kod nas služi kao ukras.  Ne cvate i ne rađa ali Dinko zna kako je „natjerati“ da daje plodove.


Nar cvjeta od proljeća do ljeta. Za to vrijeme blješti u mnogim nijansama narančaste i žute. Tisućama godina se uzgaja diljem Mediterana i Bliskog istoka.


Dinko je na okućnici također zasadio citruse sibirski limun i kumkvat,  te mongolsku trešnju i kineski dud. Slobodnog prostora ima još pa će se uskoro na njemu naći još neke zanimljive i kod nas rijetke biljke.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo