U prometnim nesrećama sedam sudionika pod utjecajem alkohola

Iz policijskog rokovnika 2POŽEGA – Sigurnosna problematika, za listopad, na području Policijske uprave požeško-slavonske je zadovoljavajuća, što je vidljivo iz izvješća kojeg potpisuje glasnogovornica Ivana Radić.

Tijekom listopada 2015. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je 46 kaznenih djela po službenoj dužnosti, 27 djela po privatnoj tužbi te šest djela za koja je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 79 kaznenih djela. Budući da je tijekom prethodnog mjeseca evidentiran veći broj kaznenih djela iz nadležnosti PN USKOKA-a, i to vezano za jednu osobu, najreprezentativnija usporedba statističkih pokazatelja je ona u odnosu na listopad 2014. godine.

-Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, kojih je zabilježeno 46, evidentno je neznatno smanjenje za šest djela ili 11,5% u odnosu na listopad 2014. godine. Razriješeno je 30 djela iz tekućeg mjeseca i tri djela iz ranijih razdoblja, pa koeficijent razriješenosti kaznenih djela po službenoj dužnosti iznosi 71,7%. Kao i obično najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta iz koje je zabilježeno čak 37 djela od čega dva na štetu mladeži i obitelji. Evidentirano je i pet djela kriminaliteta droga (uz četiri prekršaja i pet zapljena), te po dva djela kriminaliteta prometa i organiziranog kriminaliteta -navodi se u izvješću PU požeško-slavonske u kojem se navodi kako ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom listopada 2015. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 86.625 kuna. Najveći dio štete nastao je djelima iz linije općeg kriminaliteta koja je u listopadu iznosila 81.425 kuna ili 94% ukupne štete.

Zbog osnova sumnje da su počinile kaznena djela tijekom mjeseca listopada ove godine prijavljeno je 27 osoba – jedan maloljetnik, tri mlađa punoljetnika i 23 osobe starije od 21 godine, odnosno prijavljene su 24 osobe muškog i tri osobe ženskog spola. Prijavljene su i četiri osobe za razriješena djela iz ranijih razdoblja.

Što se tiče prekršajne problematike tijekom listopada ove je godine zabilježeno 18 prekršaja narušavanja javnog reda i mira i 25 njihovih počinitelja, što je za jedan prekršaj i tri osobe više nego u rujnu ove godine kada je zabilježeno 17 prekršaja i 22 počinitelja.

Najbrojniji su prekršaji iz čl. 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – devet prekršaja, a slijede prekršaji iz čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika) – četiri prekršaja te pet prekršaja iz ostalih članaka.

Pojedinačno je izvršeno 13 prekršaja, četiri prekršaja su počinile udruženo dvije osobe, a prilikom jednog prekršaj počinitelji su djelovali u grupi. Prijavljeno je, kao što je već navedeno, 25 osoba – jedan maloljetnik, tri  mlađa punoljetnika i 21 osoba starije od 21 godine, odnosno prijavljen je 21 muškarac i četiri žene.

Od ukupnog broja 7 prekršaja ili 38,9% počinile su osobe pod utjecajem alkohola.  Javni red i mir najčešće se narušavao na ulici (devet prekršaja) i to u vremenu od  ponoći do 6 sati (sedam prekršaja).

U mjesecu listopadu evidentirano je i 94 prekršaja iz ostalih zakona, što je za četiri prekršaja ili 4,3% više u odnosu na mjesec rujan 2015. godine te 96 njihovih počinitelja.

Nije manjkalo niti prometnih nesreća u listopadu kojih je bilo 38 u kojima je nastradalo 20 osoba od kojih jedna smrtno, dvije teško ozlijeđene a njih 17 je zadobilo lakše ozljede.

U odnosu na rujan 2015. godine, kada je zabilježeno 29 prometnih nesreća, broj prometnih nesreća u listopadu veći je za 9 ili 31 %, dok se kod stradavanja sudionika bilježi isti broj smrtno stradalih  osoba, broj teško ozlijeđenih osoba manji je za jednu osobu, a broj lakše ozlijeđenih veći je za četiri osobe.

Promatrano prema vrstama prometnih nesreća u mjesecu listopadu 2015. godine na području Policijske uprave najveći broj dogodio se pri sudaru vozila iz suprotnih smjerova i to u 10 slučajeva ili 26,3% ukupnog broja. Kao greške sudionika u prometu koje su prethodile događanju prometnih nesreća najveći broj dogodio se zbog brzine neprimjerene uvjetima na cesti također u 10 slučajeva ili 26,3 % i tom je prilikom nastradalo čak 13 osoba (jedna smrtno). Kod sedam sudionika u prometnim nesrećama zabilježena su posebna stanja – utjecaj alkohola.

Od navedenog ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama sudjelovalo je i petero djece, četvero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka, pri čemu je četvero djece lakše ozlijeđeno i to tri u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka.

U nadzoru  prometa u listopadu  2015. godine zabilježeno je 910 prometnih prekršaja. Najčešći prekršaji su nepropisna brzina u 413 prekršaja te nepropisno zaustavljanje i parkiranje s 90 prekršaja te nekorištenje sigurnosnog pojasa u 62 slučaja.

0 Comment

Send a Comment