U Požeško-slavonskoj županiji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira oko 20 projekata energetske obnove javnih zgrada

Autor: DK

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vukovaru je uručio 170 ugovora vrijedna oko 125 milijuna za različite europske i nacionalne projekte koji se provode na području pet slavonskih županija. Tom prigodom ministar se osvrnuo na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kazavši da to nije PR projekt već stvarni projekt koji razvija i mijenja Slavoniju. Napomenuo je da je u okviru tog projekta ugovoreno gotovo 11 milijardi kuna od kojih je 4 milijarde kuna već isplaćeno.

Osvrćući se na dodijeljene ugovore kazao je da je većinom riječ o ugovorima za sufinanciranje europskih projekata koji se dodjeljuju iz Programa vrijednog oko 300 milijuna kuna.  Preko 100 milijuna kuna iz tog Programa otišlo je u pet slavonskih županija što je, kako je pojasnio ministar, pokazatelj da se europska sredstva dobro povlače.

Na potpisivanju Ugovora ispred Požeško-slavonske županije prisustvovao je zamjenik župana Željko Jakopović. Najveći dio projekata, njih oko 20 odnosi se na energetsku obnovu javnih zgrada, ponajprije škola, a najviše je otišlo u Pleternicu.

„Zamjenik župana Željko Jakopović potpisao je ugovor za obnovu osnovne škole Fra Kaje Adžića, a ja pet ugovora za obnove javnih zgrada u gradu Pleternici. Radi se o projektima koji su već odobreni za financiranje iz EU fondova u visini od 55-85 posto troškova, a ova dodatna sredstva dodijeljena su nam kao sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Pleternici ostaje vrlo mali postotak financiranja sredstvima iz naših proračuna. Fond sufinanciranja velika je pomoć općinama, gradovima i županijama u provedbi EU projekata, a posebice nama koji u ovom trenutku provodimo 22 projekta financirana iz EU.“ – rekla je gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić.

Za pet projekata u Pleternici – energetsku obnovu zgrade ŠRC Buk, ŠRC Kuzmica, Centar hrvatskih branitelja, Drušveni dom Bilice i Društveni dom Blacko odobreno je oko 750 tisuća kuna, a za energetsku obnovu OŠ Fra Kaje Adžića oko 5,4 milijuna kuna. 

Za energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi dobiveno je 2.870.857,07 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 10.819.000 kuna.

Ugovor za energetsku obnovu Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana vrijedan je 3,7 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je oko 13,4 milijuna kuna.

Za energetsku obnovu zgrade Opće županijske bolnice Požega potpisan je ugovor o sufinanciranju vrijedan 5,9 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je  21.615.000 kuna.

Za energetsku obnovu dviju zgrada u općini Čaglin potpisani su ugovori vrijedni oko 328,6 tisuća kuna, a za područnu školu Ruševo 187,6 itisuća kuna. Za dvije zgrade u općini Velika ugovori su vrijednosti oko 430 tisuća kuna, a za energetsku obnovu osnovne škole u općini Jakšić u 1,3 milijuna kuna. Ugovor u vrijednosti od 238,3 potpisan je za energetsku obnovu OŠ u Pakracu, za OŠ u Poljani 636,5 tisuća kuna, za energetsku obnove Područne škole Podgorje 118 tisuća, dok je ugovor od 2,6 milijuna kuna potpisan za Regionalni koordinator razvoja PSŽ, Zajedno do razvoja. 

Za sufinanciranje pripreme strateških projekata Gradu Pakracu je dodijeljeno blizu dva milijuna kuna za pripremnu dokumentaciju za Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, a za Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije 2,1 milijun kuna. 

Izvor: zupan.hr

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: