U obrazovanju i osposobljavanju Poljoprivredno-prehrambena škola Požega postaje Regionalni centar kompetentnosti

Autor: V.P.

POŽEGA – Poljoprivredno-prehrambena škola Požega koja je odabrana kao jedna od srednjih strukovnih škola kao Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u sektoru poljoprivrede provodi još jedan projekt koji je realizirala na natječaju Ministarstva Poljoprivrede RH. To su bespovratna sredstva u iznosu od 463 tisuće kuna za projekt „S laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja“, što iznosi 93% ukupnih sredstava potrebnih za formiranje i osnivanje laboratorija za tlo i analitičkog laboratorija. Uređaji i potrebni aparati nabavljeni su za oba laboratorija. – Zahvaljujem ministarstvu što su prepoznali potrebe modernizacije obrazovanja učenika i potporu poljoprivrednim proizvođačima i djelatnicima RRA Panora koje su odradile prijavu projekta. Uređenje i oprema ovih laboratorija i prostora ujedno su i dio projekta formiranja budućeg Centra za kompetentnost u obrazovanju strukovnih zanimanja u poljoprivredi. Ovi laboratoriji poboljšat će kvalitetu odgojno obrazovnog procesa jer omogućavaju provođenje vježbi iz strukovnih predmeta, voćarstvo, vinogradarstvo, biljnogojstvo, ratarstvo i ostale poljoprivredne djelatnosti na tlu – istakla je ravnateljica škole Marija Grgić, prof.

blankLaboratoriji će omogućiti bolje obučavanje učenika, budućih poljoprivrednih proizvođača, agrotehničara, agroturističkih tehničara, poljoprivrednih tehničara, fito farmaceuta da spoznaju da je analiza tla osnova za povećanje prinosa, primjenu boljih agrotehničkih mjera i na kraju povećanje dohodovnosti pojedinih poljoprivrednih kultura. Laboratoriji će omogućiti istražiti fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla, ph reakcije, strukturu i teksturu tla, kapacitet tla za vodu, a sve u cilju čuvanja tla i povećanja njegove proizvodne sposobnosti. Učenici će samostalno izvoditi, od uzorkovanja tla do svih potrebnih analiza uz pomoć mentora u laboratoriji. Nakon analiza dat će i preporuke potrebnih hranjiva za potrebnu biljku ili kulturu. Laboratorij će moći analizirati i vina i ostale poljoprivredne proizvode proizvedene iz poljoprivrednih kultura, većine žitarica i uljarica, prije žetve i nakon same žetve.

blankPartneri na ovom projektu uz Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega, koji je realiziran nakon trogodišnjih priprema uz pomoć Požeško-slavonske županije kao osnivača škole i osobno župana Alojza Tomaševića, koji je bio najveći pobornik i inicijator osnivanja centra i promjene kurikuluma za poljoprivredne struke, su Virovitičko-podravska županija i Srednja škola Stjepan Sulimanac iz Pitomače, Ekonomska škola Požega, Đački dom Požega, Veleučilište u Požegi te udruge u poljoprivredi. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega iza sebe ima tradiciju od 130 godina, a projektom će dobiti farmu muznih krava, farmu svinjogojsku i posebno crne slavonske svinje, preradbene kapacitete u voćarstvu, pekarstvu, mljekarstvu i ULO hladnjaču s pakirnicom i preradom voća kapaciteta do 3.000 tona. Podizat će nove nasade ekoloških voćnjaka za nekoliko vrsta voćaka, a uz pomoć Veleučilišta u Požegi dobivaju jedinstveni voćnjak u Hrvatskoj. Nove učionice i praktikumi uredit će se u dosadašnjim zgradama koje posjeduje škola, nabava nove mehanizacije, te nove praktikume za ljekovito bilje, mesare, kuhare i ugostiteljstvo, koji će uveliko uz dosadašnje praktikume pomoći boljem obrazovanju učenika.

blankCentar za kompetenciju u Požegi, jedan je od tri centra za obrazovanje u poljoprivredi u Hrvatskoj. – Na ovom projektu radimo više od tri godine i ovo je za nas povijesni događaj, kako za školu, tako i za našu županiju i gospodarstvo ove županije. Ovdje će se naši mladi ljudi školovati, ali i dobiti mogućnost cjeloživotnog učenja, dobivanja potrebnih savjeta u svom vođenju OPG-a ili poljoprivredne proizvodnje, prerade poljoprivrednih proizvoda. Ova škola bit će i mjesto povezivanja znanosti, novih tehnologija i gospodarstva. Ovo je primjer i zajedništva, evo dvije županije, ali mi ovdje stvaramo centar u koji će dolaziti školovati se kadrovi u poljoprivredi iz susjednih županija i cijele Hrvatske. Ovdje ćemo omogućiti da se kroz školu nauči samostalno voditi poljoprivredno gospodarstvo, ali i kako organizirati preradu poljoprivrednih proizvoda – istakao je župan Tomašević koji se zalaže već nekoliko godina za promjenu kurikuluma u strukovnom obrazovanju, ali i promjeni zakonskih odredbi koje brane da učenik radi nakon 20 sati na praksi ili da prije 18 godina uči voziti traktor. Kad će, pita se župan Tomašević, pekar naučiti peći kruh, ako ne smije kao učenik raditi noću, kad će kuhar ili konobar naučiti svoju struku ako ne može raditi duže od 20 sati, kada tek počinju večere i glavni posao u ugostiteljstvu, a istovremeno kao mladi čovjek može do 23 sata sjediti, ali na suprotnoj strani šanka u ugostiteljskom objektu u kojemu ne može raditi iza šanka. Kad će mladi učenik naučiti orati ili obrađivati tlo ako ne može upravljati s poljoprivrednom mehanizacijom.

Ovaj Centar svakako će biti i odgovor na ovo veliko iseljavanje mladih ljudi, jer brojne srednje škole obrazovale su kadrove, koji nisu mogli pronaći posao u gospodarstvu, ovo će biti Centar koji će školovati učenike za potrebe gospodarstva. To je ujedno i odgovor i naš doprinos povratku tih mladih koji su otišli, ali i naš prilog za demografsku obnovu, kazao je župan Tomašević, koji se posebno pri obilasku laboratorija zanimao za konkretne analize koje može obaviti laboratorij u vrlo kratkom vremenu i za nevelika financijska sredstva za poljoprivrednike i prerađivače.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića