Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

U KUTJEVU SE PREDSTAVILI PROIZVOĐAČI PINOTA CRNOG: Sorta koja je uz bok graševini

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. MIRKOVIĆ
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. MIRKOVIĆ
FOTO: D. MIRKOVIĆOsam proizvođača vina pinota crnog iz kutjevačkog, te po jedan iz pleterničkog i feričanačkog vinogorja predstavilo se u kušaonici vinara Vlade Krauthakera u Kutjevu. Pored nekolicine vinara iz požeškog kraja na kušanju se našlo i davdesetak distributera i velikih kupca vina, te novinara koji pišu o vinu  a koji sudjeluju u dvodnevnom obilasku vinarija Slavonije i Baranje u organizaciji Udruge Graševina Croatica. Naziv manifestacije je Meet Pinot Noire.


Pozdravljajući okupljene, dr.sc. Josip Mesić, profesor na Fakultetu gastronomije i ruralnog razvoja u Požegi, naglasio je da je kutjevačko vinogorje poznato po graševini ali da su tu i druge sorte koje zaslužuju pažnju i veći publicitet. Bez sumnje, to je pinot crni, sorta koja se na ovim prostorima pored graševine uzgaja preko 120 godina i na južnim, osunčanim pozicijama Papuka i Krndijedaje daje vina vrhunske kvalitete. 


Tako su se kušali pinoi crni raznih godišta vinarija Adžić, Krauthaker, Sontachi, Kutjeva d.d. i Galić, svi iz Kutjeva, te Enjingi iz Hrnjevca, Vinum Academicum d.o.o. iz Podgorja, Štefanac iz Pleternice, Feravino iz Feričanaca i Branka Jakobovića iz Vetova.


Kušajući vina, prisutni nisu ostali ravnodušni, a u okusima i mirisima su prepoznali jagodu, kupinu, višnju, ljubičicu a kod starijih godišta zemljane tonove. Svi su se složili da je manifestaciji vrlo poučna i da bi u Kutjevu trebala postati tradicijonalna.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.