U Gradskom muzeju otvorena izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

Autor: DK

Operacije mrene, vađenja bubrežnih kamenaca, otvaranje lubanje, samo su neke od operacija koje su se izvodile u antici, odnosno u Staroj Grčkoj i na području Rimskog Carstva. Kako i na koji način su to radili, kako su liječili glavobolju, depresiju i druge bolesti odgovor nudi najnovija izložba u Gradskom muzeju Požega pod nazivom „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ autora Slađane Latinović, Sunčice Nagradić Habus i Danijela Lončara iz Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je večeras otvorena.

Na početku otvorenja izložbe sve nazočne je pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, a zatim je izložbu predstavila Slađana Latinović. Istaknula je da su na izložbi predstavljeni rimski medicinski i farmaceutski instrumenti iz zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je kao takva najveća u Europi.

-Svi predmeti iz te zbirke su iz Siska, a njihov veliki broj nam govori da je tamo bila radionica koja ih je izrađivala te distribuirala širom Rimskog Carstva. Ta spoznaja smjestila nas je na europsku arheološku kartu – objasnila je Slađana Latinović koja je zatim predstavila koncepciju izložba na kojoj je puno interaktivnih sadržaja što će posebno obradovati djecu, ali i sve one koji u sebi ponekad osjete dječji poriv za igrom.

Na gostovanju ove izuzetno zanimljive i atraktivne izložbe gostima iz Zagreba posebno se zahvalio dogradonačelnik Ferdinand Troha istaknuvši kako se nada da će ona privući ne samo Požežane nego i druge da je pogledaju.

Izložbu koja će biti otvorena do 6. studenog otvorio je dr. Antun Zimerman, poznati požeški liječnik u mirovini i vrlo aktivni član svoje zajednice u mnogim kulturnim i sportskim društvima. On je značenja riječi anamneza objasnio na jednom svom primjeru iz liječničke prakse.

Program otvaranja izložbe uzveličao je zbor medicinskih sestara požeške bolnice „Immaculata“ pod vodstvom Josipa Prajza.

Tekst i foto: GMP 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: