U crkvi sv. Lovre proslavljena Čista srijeda i blagdan blaženog Alojzija Stepinca (FOTO)

Autor: DK

POŽEGA – Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Lovre u Požegi sinoć je proslavljena Čista srijeda – Pepelnica, a ujedno i blagdan blaženog Alojzija Stepinca, koji je drugi zaštitnik Požeške biskupije. Svečano misno slavlje predvodio je mjesni požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u suslavlju generalnog vikara msgr. Joze Devčića, kancelara preč. Josipa Krpeljevića, te kanonika Stolnog kaptola, svećenika i redovnika iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova.

-Na Čistu srijedu ili pepelnicu započinje sveto korizmeno vrijeme i to u Godini milosrđa. Okupili smo se u crkvi sv. Lovre na 56. obljetnicu smrti svete uspomene zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. K tome većina od vas sudjeluje u devetnici Gospi Lurdskoj. Sabire se ovdje u večerašnjem slavlju više duhovnih silnica koje želimo usvojiti otvorenim srcem zahvaljujući Bogu za sve darove pa i za dar blaženog Alojzija Stepinca, a onda moleći da nas u ovom korizmenom vremenu po zagovoru Isusove majke i našega blaženika obdari još snažnije svojim svjetlom, a osobito svojim milosrđem koje je očitovano i ostvareno za nas – rekao je u uvodu misnog slavlja biskup Škvorčević.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

U propovijedi se između ostalog biskup Škovrčević osvrnuo na ulogu blaženog Alojzija Stepinca u tadašnjem vremenu istaknuvši kako je su u posljednjem vremenu pokrenute mnoge inicijative da se pokuša razgovarati o njegovoj veličini što je i papa Franjo potaknuo.

-Svjedoci smo da se za riječ javljaju mnogi i to sa različitih polazišta, političkih, nacionalnih i povijesnih. Valja odmah jasno reći da je putem „Mojsija“, misleći na Boga, i proroka upravo tim putem ostvarena veličina blaženog Alojzija Stepinca što je narod Božji i prepoznao tu veličinu. Oni koji su duhovno nepismeni koji ne znaju tko je Stepinac treba ih s poštovanjem saslušati, ali odmah u svom srcu treba reći pa niste vi kvalificirani o tome izreći točan sud, posebno kad to ide sa svojih interesnih polazišta i ciljeva. Mene ne uznemiruje puno to što će se ponešto odgoditi proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca jer to treba obrazložiti onim drugima koji s drugog polazišta o tome kreću. Najtočnije je polazište ono duhovno pa se baš iz tog razloga želim s vama učvrstiti u tom polazištu i mir u srcu pronaći pred njim i Bogom – istakao je u propovijedi biskup Škvorčević.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja kojem su pristupili svi vjernici u crkvi sv. Lovre.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: