U crkvi sv. Lovre proslavljena Čista srijeda i blagdan blaženog Alojzija Stepinca (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Lovre u Požegi sinoć je proslavljena Čista srijeda – Pepelnica, a ujedno i blagdan blaženog Alojzija Stepinca, koji je drugi zaštitnik Požeške biskupije. Svečano misno slavlje predvodio je mjesni požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u suslavlju generalnog vikara msgr. Joze Devčića, kancelara preč. Josipa Krpeljevića, te kanonika Stolnog kaptola, svećenika i redovnika iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova.

-Na Čistu srijedu ili pepelnicu započinje sveto korizmeno vrijeme i to u Godini milosrđa. Okupili smo se u crkvi sv. Lovre na 56. obljetnicu smrti svete uspomene zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. K tome većina od vas sudjeluje u devetnici Gospi Lurdskoj. Sabire se ovdje u večerašnjem slavlju više duhovnih silnica koje želimo usvojiti otvorenim srcem zahvaljujući Bogu za sve darove pa i za dar blaženog Alojzija Stepinca, a onda moleći da nas u ovom korizmenom vremenu po zagovoru Isusove majke i našega blaženika obdari još snažnije svojim svjetlom, a osobito svojim milosrđem koje je očitovano i ostvareno za nas – rekao je u uvodu misnog slavlja biskup Škvorčević.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

U propovijedi se između ostalog biskup Škovrčević osvrnuo na ulogu blaženog Alojzija Stepinca u tadašnjem vremenu istaknuvši kako je su u posljednjem vremenu pokrenute mnoge inicijative da se pokuša razgovarati o njegovoj veličini što je i papa Franjo potaknuo.

-Svjedoci smo da se za riječ javljaju mnogi i to sa različitih polazišta, političkih, nacionalnih i povijesnih. Valja odmah jasno reći da je putem „Mojsija“, misleći na Boga, i proroka upravo tim putem ostvarena veličina blaženog Alojzija Stepinca što je narod Božji i prepoznao tu veličinu. Oni koji su duhovno nepismeni koji ne znaju tko je Stepinac treba ih s poštovanjem saslušati, ali odmah u svom srcu treba reći pa niste vi kvalificirani o tome izreći točan sud, posebno kad to ide sa svojih interesnih polazišta i ciljeva. Mene ne uznemiruje puno to što će se ponešto odgoditi proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca jer to treba obrazložiti onim drugima koji s drugog polazišta o tome kreću. Najtočnije je polazište ono duhovno pa se baš iz tog razloga želim s vama učvrstiti u tom polazištu i mir u srcu pronaći pred njim i Bogom – istakao je u propovijedi biskup Škvorčević.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja kojem su pristupili svi vjernici u crkvi sv. Lovre.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot