Tvrtka Ceste Požega priprema na svojoj lokaciji obradu građevinskog otpada

Autor: Jelenko Topić

Ceste Požega d.o.o., smještena u Šijačkoj cesti u Požegi, pripremila je elaborat o oporabi građevinskim otpadom što će obavljati mobilnim uređajem za obradu otpada tj. za neopasni otpad.

Za tu djelatnost navedena tvrtka kupila je mobilno postrojenje, te zatražila je dozvolu, a obavljala bi je na lokaciji tvrtke u Šijačkoj ulici uz Zapadnu obilaznicu Požege. Vlasnik i direktor tvrtke Ceste Požega Mile Šutalo nam je izjavio da navedeno postrojenje stoji 6,4 milijuna kuna bez PDV-a.

Proces mehaničke obrade građevinskog materijala usitnjavanjem predviđa se iskorištavanje 200 tisuća tona godišnje, a pored toga obrađivat će se 35 tona betona, 10 tisuća tona cigle, pet tisuća tona crijepa, pločica i keramike, zatim 50 tisuća tona mješavine betona, cigle i keramike, dvije tisuće tona stakla, pet tisuća tona bitumena, po 50 tisuća tona zemlje i kamenja, kao i miješanog građevinskog otpada, 15 tisuća tona minerala itd. 

Cjelokupna lokacija gdje je postavljen mobilni uređaj za obradu otpada je ograđena metalnom ogradom, te je ulaz na lokaciju pod neprekidnim video nadzorom, čime je onemogućen pristup neovlaštenim osobama.  Obrada otpada na privremenim lokacijama vrši će se unutar prostora gradilišta koje mora biti ograđeno na temelju Zakona o gradnji.

Tvrtka Ceste Požega d.o.o. raspolaže uređajem za obradu otpada, mobilna drobilica.  Navedeno postrojenje u svome sastavu ima usipni koš/sanduk, čeljusnu drobilicu, pogonski diesel agregat, trakasti transporter i magnet za odvajanje željeza. Kapacitet drobilice je 100 tona na sat što ovisi o vrsti i sastavu samog otpada, veličini otpada, te o konačnoj veličini zrna koje se dobiva obradom.

Dobavna vibrirajuća traka omogućuje ravnomjerno i neprestano ubacivanje građevnog materijala u čeljusnu drobilicu.  Čeljusna drobilica drobi građevni otpad na način da gnječi dinamičnim udarom i statičkim pritiskom. Mobilni uređaj je opremljen špricama za vodu koje onemogućavaju nastanak prašine, te imaju izolaciju od buke i prašine, kao i magnet za odvajanje željeza.

Materijal koji nastaje može se upotrijebiti u daljnjem tehnološkom procesu građenja – popunjavanje depresija, blatnih površina ili u gradnji. Tvrtka posjeduje bager gusjeničar i utovarivač za usipanje građevnog otpada u usipni koš.  Ovim ulaganjem smanjit će se količine građevinskog otpada za odlaganje jer će se on ponovo koristiti u pojedinim građevinskim zahvatima.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek