Tužan prizor, još tužnija stvarnost: U požaru izgorjela 22 radna stroja, hrana za stoku i sve što je žuljevitim rukama stvarano kroz godine života /FOTO/

Autor: D.K.

KAPTOL – Tek se zbrajaju štete na mjestu velikog požara koji je izbio u subotu, 7.travnja, kod obitelji Janković u Kaptolu, o čemu smo pisali. Prema nekim procjenama šteta je gotovo milijunska za koju se ne zna tko može nadoknaditi. Uništeno je sve što je vatrena buktinja zahvatila. Na svu sreću u zadnji trenutak spašene su životinje iz staje u čemu su obitelji Janković pomogli susjedi.

Obitelj Janković posjetio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u pratnji načelnika općine Mile Pavičića. Ostali su bez riječi kada su vidjeli razmjere požara, a u nevjerici su slušali staru gazdaricu koja je kroz suze nabrajala što su sve izgubili, od gospodarskih objekata u kojima su bila goveda, krave, tovni bikovi i telići, do 22 radna stroja te hrana za ishranu stoke, slama, kukuruz u kukuruzu u klipu i dr.

– Ovo je strašno i teško je bilo ovoj obitelji reći dobro jutro ili dobar dan, jer za njih to nije. Mi jedino iz dobrote i ljudske solidarnosti možemo učiniti da ova šteta bude umanjena koliko je to moguće. S načelnikom općine, kolegom Pavičićem posjetio sam ovu obitelj, koji su vrsni poljoprivrednici, stočari i koji žive od svojih ruku i svojom marljivošću podigli su ovo gospodarstvo. Na žalost dogodila se tako velika šteta koju ne pamtimo u ovim krajevima. Evo vidjeli smo da im je izgorjelo 22 poljoprivredna stroja koje suz koristili u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti. Stoka koja je bila u ovim prostorima hvala Bogu spašena je, no ovakvu nesreću dugo već nisam vidio. Stoga kao župan i Požeško-slavonska županija dat ćemo potporu koja će biti značajna, a u suradnji s načelnikom općine pomoći ćemo gdje to bude potrebno. Potresen sam ovim vođenim i odlučio sam da ćemo pokrenuti jednu širu akciju pomoći, gdje ću pozvati naše gospodarstvenike, od Hrvatskih šuma, građevinskih tvrtki da zajedničkom akcijom pomognemo ljudima u materijalu, da se ovi objekti ponovno izgrade i vrate u funkciju poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva. Teško mi je bilo i razgovarati s obitelji jer stvarno suosjećam s njima – rekao je župan Tomašević.

Stoka je sva izvučena iz štala, nije bilo stradanja, no i drugi dan, po riječima članova obitelji, stoka je još u šoku i ne prima hranu, posebno se to ističe kod onih najvećih tovljenika, najvećih bikova, koji su uskoro trebali ići u otpremu u mesnu industriju. Ako se stanje ne popravi i ne krenu s hranjenjem, morat će ih otpremiti u klaonicu. Za sada su im već uskočili neki od poljoprivrednika sa sijenom, jer bez njega su u potpunosti ostali, a velika količina kukuruza koji je djelomično nagorio moći će se nešto od hrane spasiti. Veliki dio je izgorio ili je natopljen vodom ostao u zgarištu.

– Žao mi je zbog ove tragedije koja je pogodila jedno poljoprivredno gospodarstvo obitelji Janković u našem kraju. Općina će svakako u proračunu pronaći sredstva za pomoć, a evo sa županom pokrenut ćemo i širu akciju pomoći. Uvijek se kod ovako velikih tragedija senzibilizira šira društvena zajednica za pomoć. Naši lokalni gospodarstvenici već su mi se javili i iskazali volju za pomoć. Nadamo se da ćemo im uspjeti što više olakšati ovakvu situaciju, da se to obnovi i da im se nabave potrebni poljoprivredni strojevi za obradu zemlje i proizvodnju hrane za stoku – rekao je načelnik Pavičić, ističući da je ovoj obitelji koja na poljoprivredi radi u dvije generacije ovo jedini prihod i od poljoprivrede radom svojih ruku žive.

Na nama ostaje da pozovemo sve koji mogu pomoći da se jave obitelji Janković u Kaptol ili u Općinu.

Foto: D.K. [FAG id=241170]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88