Turizam na državnoj razini raste, a na lokalnoj pada

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Član Gradskog odbora SDP Požege Bruno Horvat na konferenciji za novinare osvrnuo se na ovogodišnje pokazatelje turističke sezone u našoj zemlji, te lokalnoj zajednici ustvrdivši da je turistička industrija danas prema broju dolazaka i rastu broja zaposlenih u turističkim djelatnostima na najvišim razinama u povijesti jer svakog dana stižu novi podaci koji ukazuju na rekordnu turističku sezonu.

-Ove godine investicije u turizam iznose oko pola milijarde eura, što je znatan porast u odnosu na 2014. i 2013., kada su iznosila 410 milijuna eura, odnosno 230 milijuna, a do kraja godine možemo očekivati financijske efekte koje će se približiti razini od osam milijardi eura –ističe Bruno Horvat dodajući da raste prihod od turizma i broj novozaposlenih radnika

Ministarstvo turizma pomoglo u dva velika projekta u Požeško Slavonskoj županiji,a to su „Požeška kuća“ u iznosu od 500 tisuća kuna (uređenje fasade,zamjena stolarija i krovište), te za „Kuću graševine“ od 172 tisuće koja će se koristiti za muzejski i muzeografski dio projekta.

-Vidljivo je i turističko buđenje kontinentalnih županija, ali od svih županija u RH najmanji broj turista je došao upravo u našu Požeško-slavonsku ukupno manje od 5 tisuća. Ovaj podatak je još strašniji kada znamo da je grad Požega koji je zapravo nositelj turizma u našoj županiji po kulturnoj i povijesnoj baštini daleko bogatiji od sredina koje nas okružuju. Također treba napomenuti da grad Požega ima i jedan poseban sklad povijesne i kulturne baštine te prirodne ljepote – nastavlja Horvat i dodaje da smo i u ostvarenim noćenjima najlošiji u RH gdje je ova županija ostvarila pad noćenja za otprilike 7°% u odnosu na godinu prije gledajući prvih 6 mjeseci ove godine iz čega moramo reći da imamo lošu turističku ponudu odnosno sadržaje i programe koje priređuju gradska i županijska turistička zajednica.

On se konkretno dotakao nekih primjera.

-Od nekad uglednih manifestacija „Kestenijade“ uz koju je išla i „Bučijada“, te „Martinja“ sklepana je jedna nova „manifestacija“ pod nazivom „Okusi jeseni u Požegi „ gdje se je napravio svojevrstan „šmarn“. Uz dječju manifestaciju postaviti prodaju vina i koječega drugog sadržajno i koncepcijski doista nema veze ništa s ničim- kaže Horvat i tvrdi kako je i važno da ništa ne bude kao prije pa makar to bilo itekako loše.

Pohvalio je vrijednu akciju jedne medijske kuće koja organizira značajan dio te i sličnih manifestacija tijekom godine, no daje si za pravo zaključiti kako to Turistička zajednica i Grad Požega niti znaju, niti mogu organizirati.

-Najbolji primjer kako dočekujemo naše goste jesu svjetleći turistički panoi na kojima su tako ispucane karte Požege da se doista na njima ne može pronaći niti jedna ulica – naglasio je na kraju Bruno Horvat.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: