TRI DANA U VELIKOJ: Najduži stol sa bogatom trpezopm i volom na ražnju, koncert Mate Bulića, folklor i nogomet

Tradicionalno zadnjeg vikenda u svibnju Velika je domaćin trodnevne gastronomsko-turističke priredbe sa bogatstvom različitih sadržaja među kojima su ključni 10. Najduži stol u Hrvata i 29. Smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“. Tih dana posjetitelja je u velikoj višestruko više od njenih žitelja. Sve to na konferenciji za medije  predstavili su zamjenik načelnika veličke općine Ivica Potočanac, direktor i potpredsjednik Turističke zajednice Tomo Galić i Stanko Raguž, predsjednik KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ Bernard Grujić, te Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Sve počinje ovog petka  24.svibnja popodne nogometnom utakmicom između veterana domaćeg NK „Papuk“ Velika i veterana HNS-a(zaigrat će Krpan, Babić, Jakirović, Mujčin i drugi), a igraju u čast 90.godišnjice nogometa pod Papukom.

Uvečer od 21 sat je koncert popularnog Mate Bulića, a još će nastupiti zabavni sastav „Zlatne strune“ iz Đurđenovca.

Gurmanima, a takvih jer mnogo, bez sumnje je najatraktivniji „Najduži stol u Hrvata“, najveća takva priredba u nas, a ove će godine u subotu 25. svibnja od 19 sati ta bogata trapeza sa obiljem domaćih specijaliteta, ali i gostujućih iz drugih krajeva biti duža od pola kilometra!

Tu će biti više od 150 izlagača među kojima najveći udio imaju veličke udruge i obiteljska gospodarstva, a posebna poslastica bit će pečeni vol na ražnju. Posjetitelji će plaćanjem ulaznice od 20 kuna moći sve to kušati uključujući i tekuće sadržaje. Ta će  večer biti spektakularno okončana velikim vatrometom, a u glazbenom će dijelu nastupiti vrsni požeški tamburaši „Zlatna dolina“ i riječki sastav „Grooversi“.

-Kao i do sada uz ovu ponudu biti dobri domaćini, što potvrđuju priče ranijih gosti i posjetitelja – ističe direktor TZ, Tomo Galić.

Zadnjeg dana velike manifestacije u nedjelju 26. svibnja od 16 sati je Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja počinje povorkom sudionika od 16 sati, a na pozornici će nastupiti 12 skupina iz zemlje među kojima je dosta slavonskih, te iz inozemstva(Mađarska, Rumunjska, Srbija, BiH itd).

-Potpunom ugođaju  doprinos daju mještani Velike koji će okititi prozore, te folkloraše počastiti kada prolaze kraj njihovih kuća- kazao je predsjednik KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ Bernard Grujić.

U organizaciju se uključuje i Park prirode Papuk, koji će uz „Najduži stol u Hrvata“ po prvi puta predstaviti javnosti veliki balona na vrući zrak sa novim vizualnim identitetom te ustanove.

-Pripremamo zabavne i kreativne kuharske radionice koje će voditi poznatih majstora kuhinje, a sudjelovati će najmlađi- istakao je ravnatelj Parka Alen Jurenac.

Zamjenik veličkog načelnika Ivica Potočanac zahvalio je sudionicima svih programa, posebice ovdašnjim udrugama i OPG-ima, te uputio riječi dobrodošlice posjetiteljima. Oni će platiti 20 kuna jedino još za ulaz na utakmicu dok su ostali sadržaji besplatni.

0 Comment