„Trenkovi panduri“ uveličali lički praznik, a slijedi niz gostovanja u zemlji i inozemstvu do kraja ove godine /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Povodom obilježavanja  Dana grada Gospića,  a na poziv Ličke graničarske pukovnije Gospić članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri”  sudjelovali  su  na obilježavanju tog praznika. Mimohod ulicama grada predvodila je Lička pukovnija. Na glavnom Trgu sve su udruge predale prijavak gradonačelniku Gospića Karlu Starčeviću. Ovo je ujedno bila prilika da se panduri upoznaju sa kulturnom i turističkom ponudom ličkog kraja.

-Ove godine panduri planiraju sedam gostovanja izvan naše zemlje, dva su već odradili u Tomislavgradu i Jajcu, slijedi potpisivanje Deklaracije o suradnji sa Husarima iz mađarskog  grada Kapošvara, zatim od 22. do 25. kolovoza priredba u tom gradu, aktivnosti vezane za „Aurea Fest“, a 7. rujna panduri u Požegi organiziraju Međunarodni susret povijesnih postrojbi povodom 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka gdje očekuju desetak postrojbi iz BiH, Češke, Mađarske, Austrije i Njemačke – kazao nam je Vladimir Potnar, predsjednik „Trenkovih pandura“.

Oni će od 1.  do 5. listopada sudjelovati na otvorenju međunarodne izložbe u Brnu “Barun Trenk,  Novo lice legende”  gdje će u po prvi puta javnosti biti  predstavljeno rekonstruirano tijelo Franje baruna Trenka.  Javnost će prvi put moći vidjeti kako je točno izgledao Franjo barun Trenk u svom stvarnom obliku. Mumija Franje baruna Trenka je rekonstruirana najsuvremenijim medicinskim metodama u Laboratoriju za morfologiju i forenzičku antropologiju Prirodoslovnog fakulteta Masarykovog sveučilišta u Brnu.

Do kraja ove godine slijedi Vojno hodočašće u Mariji Bistrici, zatim od 11. do 13. listopada sudjelovanje na Generalnoj  Skupštini Europskog  saveza povijesnih postrojbi koja se u zapadnom dijelu Mađarske gradu Šopronu. Sudjelovat će u obilježavanju obljetnice u Vukovaru, te u studenom  gostovati u Stolnom Biogradu(Mađarska).

Panduri  dobivaju veliki broj poziva za nastupe širom naše države, te još iz država Europske unije i BiH, pa  su pozvani na manifestacije u Beču , Altenfeldenu, Mistelbachu, Eisenstadtu, Linzu i Villachu (Austrija), Mannheimu(Njemačka), Trentu(Italija),Šopronu(Mađarska) itd.  Nekoliko poziva su već primili  iz Austrije  za gostovanja u idućoj godini.

-Nažalost nismo u mogućnosti odazvati se svim pozivima, jednim dijelom zbog nedostatka članova, a drugim dijelom zbog financijskih mogućnosti – zaključio je Potnar.

Foto: Trenkovi panduri [FGAL id=259014]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: