„Trenkovi panduri“ u svečanim odorama krasili povorku „Picokijade“ u Đurđevcu /FOTO/

Autor: DK

Proteklog vikenda na poziv čelništva podravskog grada Đurđevca, članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” iz Požege bili su gosti tamošnjim građanima.

„Trenkovi panduri“ i Đurđevački graničari “Đuroki” dugi niz godina njeguju izuzetno dobru suradnju kroz koju razmjenjuju međusobne posjete u tim gradovima. Tako su „Đuroki“ do  sada u više navrata bili rado viđeni gosti u našoj Požegi kao i „Trenkovi panduri“ u gradu Picoka, kako zovu Đurđevac. I ove godine tako su Požežani u Đurđevcu izravno  bili sudionicima tamošnje poznate kulturno- turističke manifestaciji koja nosi naziv “Picokijada“ ili „Legenda o Picokima” , koja se održava od  daleke 1968. godine. „Trenkovi panduri“ plijenili su pozornost više tisuća posjetitelja zbog izuzetno atraktivnih odora.

-Nama je uvijek drago predstavljati naš grad što je i ovaj puta bio slučaj – kazao nam je nakon povratka iz Podravine predsjednik postrojbe Vladimir Potnar.

Središnja priredba „Picokijade“ je scenski prikaz Legende o Picokima, a prije uprizorenja svečana povorka u kojoj su bili „Trenkovi panduri“prošla je središtem Đurđevca do utvrde Stari grad. To je jedinstvena je scenska priredba i osobit vizualno-zvučni doživljaj, a Đurđevčani se prisjećaju svoje junačke slobodarske prošlosti.

Radnja je smještena u vrijeme napada Turaka na Đurđevačku utvrdu. Naišli su na neočekivani otpor i vojnički nisu uspjeli poraziti đurđevačke branitelje, odlučili su se na dugotrajnu opsadu, s ciljem izgladnjivanja vojske i pučanstva u čemu bi uspjeli da nije bilo mudrosti i lukavosti Đurđevčana.

Legenda kaže da je u okruženoj utvrdi hrane doista nestalo. Ostao je samo jedan mali pijetao (u đurđevačkom govoru pevčec, picek, picok). Ovaj preostali “zalogaj” nije dakako mogao nahraniti ljude. U takvoj gotovo bezizlaznoj situaciji, jedna starica predlaže kapetanu grada da se pjetlić stavi u top, te ispali u turski tabor, što je i učinjeno.

Misleći da u utvrdi ima još toliko hrane da se njome oni iz grada mogu i razbacivati i na taj način izrugivati, Ulama-beg odustaje od opsade i napušta bojište. Ta legenda govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana ponosnih na svoju povijest, na svoj nadimak i svojeg pijetla koji je danas najzastupljenije obilježje ovog kraja.

Komentiraj: