„Trenkovi panduri“ u svečanim odorama krasili povorku „Picokijade“ u Đurđevcu /FOTO/

Autor: D.K.

Proteklog vikenda na poziv čelništva podravskog grada Đurđevca, članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” iz Požege bili su gosti tamošnjim građanima.

„Trenkovi panduri“ i Đurđevački graničari “Đuroki” dugi niz godina njeguju izuzetno dobru suradnju kroz koju razmjenjuju međusobne posjete u tim gradovima. Tako su „Đuroki“ do  sada u više navrata bili rado viđeni gosti u našoj Požegi kao i „Trenkovi panduri“ u gradu Picoka, kako zovu Đurđevac. I ove godine tako su Požežani u Đurđevcu izravno  bili sudionicima tamošnje poznate kulturno- turističke manifestaciji koja nosi naziv “Picokijada“ ili „Legenda o Picokima” , koja se održava od  daleke 1968. godine. „Trenkovi panduri“ plijenili su pozornost više tisuća posjetitelja zbog izuzetno atraktivnih odora.

-Nama je uvijek drago predstavljati naš grad što je i ovaj puta bio slučaj – kazao nam je nakon povratka iz Podravine predsjednik postrojbe Vladimir Potnar.

Središnja priredba „Picokijade“ je scenski prikaz Legende o Picokima, a prije uprizorenja svečana povorka u kojoj su bili „Trenkovi panduri“prošla je središtem Đurđevca do utvrde Stari grad. To je jedinstvena je scenska priredba i osobit vizualno-zvučni doživljaj, a Đurđevčani se prisjećaju svoje junačke slobodarske prošlosti.

Radnja je smještena u vrijeme napada Turaka na Đurđevačku utvrdu. Naišli su na neočekivani otpor i vojnički nisu uspjeli poraziti đurđevačke branitelje, odlučili su se na dugotrajnu opsadu, s ciljem izgladnjivanja vojske i pučanstva u čemu bi uspjeli da nije bilo mudrosti i lukavosti Đurđevčana.

Legenda kaže da je u okruženoj utvrdi hrane doista nestalo. Ostao je samo jedan mali pijetao (u đurđevačkom govoru pevčec, picek, picok). Ovaj preostali “zalogaj” nije dakako mogao nahraniti ljude. U takvoj gotovo bezizlaznoj situaciji, jedna starica predlaže kapetanu grada da se pjetlić stavi u top, te ispali u turski tabor, što je i učinjeno.

Misleći da u utvrdi ima još toliko hrane da se njome oni iz grada mogu i razbacivati i na taj način izrugivati, Ulama-beg odustaje od opsade i napušta bojište. Ta legenda govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana ponosnih na svoju povijest, na svoj nadimak i svojeg pijetla koji je danas najzastupljenije obilježje ovog kraja.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88