Trenkovi panduri dovode u goste više povijesnih postrojbi nego “Bekafigovi” Grguri

Povijesne postrojbe skupna slikaPOŽEGA – Nadamo se da ove godine, na Dan grada Požege, Vatrosalav Bekafigo, “samozvani” predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i predsjednik Društva “Sveti Grgur” neće ponovno sa svojom “svitom” upriličiti sramotu održavanjem “nekakve” Skupštine Saveza povijesnih postrojbi koju je sazvao za 12.ožujka, o čemu smo već pisali, https://pozega.eu/84078-2/. Prošle je godine na Dan grada Požege bio pokušaj održavanja Skupštine Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske što za rukom nije pošlo Bekafigu koja na kraju nije niti održana, a poznato je da su na toj skupštini morali intervenirati i zaštitari. Niti to nije bilo dovoljno samozvanom predsjedniku, pa je pokušao prošle godine još jednom održati nekakvu Skupštinu što mu prema svemu sudeći ponovno nije pošlo za rukom pa je zbog toga fizički nasrnuo i na novinara o čemu postoji video zapis koji će prema svemu sudeći ugledati svjetlo dana.

Duboko uvjereni da “gradski i županijski oci” neće dozvoliti nanošenje sramote gradu i županiji koju uporno želi nanositi glavni “vinovnik”, u osobi Vatroslava Bekafiga, iz samo njemu poznatih razloga, te dovoditi u zabludu i ono malo povijesnih postrojbi koje još “nisu progledale” i spoznale o čemu se sve u svemu točno radi. Da doista u tom Savezu puno toga nije u redu potvrda je i vođenje određenih postupaka, što su nam i potvrdili u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj navodeći da su protiv Vatroslava Bekafiga provedeni izvidi te da je podneseno izviješće nadležnom Državnom odvjetištvu. Poznato je da se u sve uključilo i Ministarstvo uprave koje je također donijelo određena rješenja, za što je postupak, kako doznajemo još uvijek u tijeku, a prema svemu sudeći ništa ne ide u prilog Vatroslavu Bekafigu.

Možda bi trebali biti u svemu ovome i malo pozitivniji pa istaći da u Požegu, na proslavu Dana grada dolazi 17 postrojbi, cca 100-tinjak onih koji će biti obučeni u slavne odore koje ih vežu za povijest svog kraja. Tako će na poziv požeških Trenkovih pandura doći deset postrojbi,  Ivanečka rudarska četa, Varaždinska građanska garda – Varaždin, Križevačka djevojačka straža – Križevci, Keglevićeva straža – Kostel, Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada, Đurđevački graničari Đuraki, Gospička garda – Vukovi, Karlovačka građanska garda i Svetonedeljska garda dok će na poziv Društva “Sveti Grgur” koje je pod patronatom Vatroslava Bekafiga doći samo sedam povijesnih postrojbi, Dubrovački trombunjeri, Šibenska gradska straža, Kumpanija Smokvica, Bakarska gradska straža 1848., Rapski samostreličari, Frankopanska garda i Hrvatski sokol.

Ostaje žalosna činjenica što će i ove godine kao protokol vezan za mimohod biti pod vodstvom onih koji nemaju velike zasluge u stvaranju Hrvatske vojske koja je sljebenih svih onih povijesnih koje su se borile u tadašnjem vremenu za svoju domovinu i branili svetinju kao naši viteozovi u novijem vremenu. Ponovno će sa svime upravljati Vatroslav Bekafigo, ali mu nije pošlo za rukom, kako doznajemo, da zapovijeda, postrojava i prijavak predaje gradonačelniku

Oni bolji poznavatelji svih ovih prilika pitaju se zar svečani mimohod nisu mogli voditi i predvoditi i časno to odraditi zaslužni članovi neke druge postrojbe, misleći na Trenkove pandure, u kojoj su postrojbi oni pripadnici koji imaju zaslužene visoke činove i odlikovanja, koji su aktivnim i redovnim putem, ukazom predsjednika Republike Hrvatske, dobili promaknuća u aktivnom djelovanju u policiji i HV-u i to u činove, pukovnika, satnika, natporučnika, časničkog namjesnika, a ima i onih koji su u pričuvi dobili časničke i dočasničke činove. Svi su ti Dragovoljci domovinskog rata, prvi hrvatski redarstvenici, hrvatski ratni vojni invalidi, nositelji višestrukih odlikovanja i spomenica Domovinskoga rata. Unatoč svemu tome “netko” je odlučio da u glavnoj ulozi u “sjeni” bude onaj koji nema baš nikakvih zasluga i koji se lažno kitio i predstavljao sa oredenjima i priznanjima koje nikako nije mogao niti je zaslužio.

Ipak treba dozvoliti da se dostojno proslavi Dan grada i nakon toga da se još podrobnije o svemu uz sve pisane argumente predoči o čemu se sve ovdje radi…. Nastavak slijedi…….

/Foto: ilustracija, pozega.eu/

0 Comment