TREĆE VINSKE VEČERI POŽEŠKIH VINARA: Predstavili se mladi vinari Vojak i Zrinšćak

Autor: D.K.

POŽEGA – Nedugo nakon otvorenja prostorije požeške Udruge vinogradara i voćara “Stjepan Koydl”u Kanižlićevoj ulici postale su okupljalište ljubitelja vinske kapljice. Povod su treće Požeške vinske večeri, manifestacija s kojom su se požeški vinari uključili u obilježavanje Grgureva i Dana Grada Požege.

Tako su se ovoga puta predstavili članovi, mladi vinari Vojak i Zrinšćak. Oni su na tržištu već dobro poznati proizvođači, nagrađivani raznim priznanjima i nagradama.

Obitelj Zrinšćak se predstavila sa sedam vina, pretežno Graševinama različitih godišta. Od mlade prošlogodišnje do već odležale iz 2011. Degustirao se odličan Sivi pinot, a posebnu pažnju je plijenio Muškat žuti izborna berba, vino osebujnog okusa i mirisa, sorta koja je izuzetno rijetka u našim vinogradima. Tu je bio i standardno dobar Rajnski rizling godišta 2011. i na posljetku crna sorta Zweigelt. Obitelj Zrinšćak gospodari s 13 hektara vinograda, a protežu se na južnim obroncima Papuka kutjevačkog vinogorja. Vinogradi su na pozicijama Podgorje, Vetovo i Milanovac dok im je podrum u Požegi.

Obiteljsko gospodarstvo Vojak ponudilo je na kušanje četiri vina. Pored standardne Graševine i već na daleko poznate crne kupaže pod imenom Barun Franjo Trenk degustirao se i crni Cabarnet Sauvignon. Vojak je predstavio novitet u svojoj vinskoj ponudi, vino Rose, slatkastog okusa koji se izuzetno svidio ženskom dijelu posjetitelja.

Obiteljska Tradicija vinogradarstva datira u 1950. godinu a uspješno je 2004. nastavlja Dinko koji je nedavno proglašen i najmlađim uspješnim vinogradarom i vinarom na Međunarodnom sajmu vina i opreme u Zagrebu. Vinogradi su većinom na području Biškupaca a podrum u Požegi.

Pored članova Udruge sinoć su vina kušali i brojni gosti, uglavnom Požežani koji nisu krili zadovoljstvo otvaranjem podruma, podzemnim ambijentom i vinima koja su se kušala. Svi su se složili da Požega grad bogate vinske tradicije zaslužuje takav prostor. Sinoć su podrum posjetili profesori požeškog Veleučilišta i njihovi učenici Studija vinogradarstva i vinarstva, te student iz Ukrajine koji proizvodnu praksu provode u vinogradima i podrumu Veleučilišta.

Ova večer je imala i gastro obilježja. Ponuđeni su suhomesnati proizvodi koji odgovaraju uz ponuđena vina. Član Udruge Zlatko Vuković predstavio se kulenovom sekom s kojom je na nedavno održanom 4. Festivalu kulenove seke osvojio Veliko zlato.

Vinske večeri se nastavljaju sljedećeg petka, 23.ožujka s početkom u 18 sati, a predstavit će se vinari Romić i Herceg.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88