Trebaju li požeški građevinari i nadzornici strahovati zbog obnove ratom porušenih kuća?

Autor: D.K.

Javna je tajna, a o tomu se često može čuti u brojnim razgovorima među ljudima požeškog kraja, da su se neki građevinari, točnije građevinske tvrtke i obrti, te nadzorni inženjeri navodno dobrano obogatili(po slavonski rečeno napasli) tijekom poslijeratne obnove srušenih obiteljskih kuća u Podunavlju, Zapadnoj Slavoniji, Banovini, Zagori i drugdje.

Riječ je o brzopoteznim poslovima obnove obiteljskih kuća tijekom koje su se koristili jeftini materijali što naravno utječe na kvalitetu objekta. To su ovih dana tijekom potresa na području Siska, Gline, Petrinje i okoline pokazalo na djelu jer su se brojni objekti naprosto raspali i srušili kao kula od karata.

Državno odvjetništvo je potvrdilo da će USKOK žurno od policije zatražiti provedbu kriminalističkog istraživanja oko mogućih nepravilnosti u obnovi kuća na petrinjskom području stradalih u ratnim razaranjima, a koje su teško oštećene i razrušene u nedavnom potresu.

-U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti – stoji u priopćenju DORH-a.

Nije nam poznato jesu li građevinari i nadzornici požeškog kraja radili na potresom pogođenom području. U Podunavlju i Zapadnoj Slavoniji sigurno jesu. Zasada nije poznato hoće li se navedene istrage proširiti i na druge dijelove zemlje. Ako tomu bude tako moguće da one obuhvate i neke ovdašnje izvođače radove, te oni koji su ih kontrolirali i nadzirali.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek