Treba se vratiti zavičajnoj sorti šljiva!

POŽEGA-  U  organizaciji Veleučilišta u Požegi i Udruge UPDŠ “Slavonka” iz Osijeka danas je u Veleučilištu održan okrugli stol o zavičajnim sortama šljiva.

Okrugli stol održan je kao jedna u nizu aktivnosti kojima se želi potaknuti razvoj bilinogojstva u voćarstvu, naglasio je mr.sp Stjepan Galović predsjednik UPDŠ “Slavonke” iz Osijeka koji je održao predavanje o vrednovanju tehnoloških svojstava autohtonih/zavičajnih sorti šljiva s ciljem usmjeravanja tehnološke modernizacije i prerade istih.

“Uz pomoć naših institucija i ustanova ponajprije Zavoda za voćarstvo i ministarstva poljoprivrede uspjeli smo nakon dugogodišnjeg rada ishoditi doktorat “Genetska i pomološka identifikacija šljiva s područja Slavonije“, dr.sc. Dunje Kazija Halapija, više stručne suradnice Zavoda za voćarstvo iz  Zagreba u kojem se na najsuvremeniji način istražuju autohotne zavičajne sorte šljiva u Istočnoj Hrvatskoj, među kojima je i dobar dio uzoraka iz Požeškog kraja. Ovdje prepoznajemo 18 sorti i one su sada istražene, imaju svoj genetski kod i umjesto da se vode kao “tipovi” proglašene su sortama, upisane su u svaki popis vrsta i postale su vrijednosti ne samo  Hrvatske već i Europe,” naglasio je Galović dodajući kako je vrijeme da se proizvođači vrate autohtonim sortama koje svojim genetskim svojstvima pripadaju ovom području.

Oplemenjene suvremenim metodama, uz vrednovanje njihovih tehnoloških svojstava s ciljem usmjeravanja tehnološke modernizacije i prerade, zavičajne sorte šljiva mogu ponovo zauzeti značajno mjesto u slavonskim šljivicima, rečeno je ovom prillikom. Uz  dr. sc. Dunju Kazija Halapija koja je predstavila svoj rad, na okruglom stolu sudjelovali su  Viši savjetnik Zavoda za voćarstvo iz Zagreba Danijel Čiček koji je govorio o osiguranju sadnica autohotonih sorti šljiva te mr.sc. Ivica Šnajder s predavanjem o uzgoju šljiva.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment