Pomoć trebaju i “subjekti” u Požeško-slavonskoj županiji pogođeni poplavama

Autor: DK

Neferović i TomaševićPOŽEGA -Danas je održana koordinacija gradonačelnika i načelnika općina Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem na kojoj su razgovarali o brojnim temama vezanim za gradove i općine kao i predstojećim planiranim manifestacijama o  kojima su gradonačelnici odnosno načelnici općina iznijeli što predstoji i na koji se način treba pripremiti.

Jedna od bitnijih tema bilo je konačno izvješće o štetama koje su nastale u poplavama koje su na kraju dvostruko veće od prvih procjena i iznose više od 115 milijuna kuna. Sva će dokumentacija biti proslijeđena ministarstvima od kojih se očekuje pomoć kako za građane tako i za poslovne subjekte koji su pretrpjeli velike štete.

-Očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da će naći modela da i našoj županiji doznači sredstva za pomoć građanima. Pored toga sam bio  nekoliko ministarstava tražeći potporu za našu županiju. Bili smo izostavljeni iz otpore iako smo prvi nastradali u poplavama – istaknuo je župan Tomašević i nastavio da je poslao dopis u kojem je tražio da se oslobode plaćanja privrednici po modelu koji se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije za koje nje područje Vlada RH donijela odluku u tom pravcu što sam zatražio da se primjeni i za naše područje.

Vezano uz traženo župan Tomašević je dobio od Ministarstva financija odgovor u kojem su ga obavijestili da će sa ostalim ministarstvima zahtjev razmotriti i dati potporu.

Županija će se uključiti u pomoć poplavljenim područjima sa 250 tisuća kuna a pokušat će i na rebalansu proračuna iznaći i dodatne mogućnosti kako bi se pomoglo svima koji su potrebi.

Na koordinaciji se razgovaralo i o Državnom natjecanju u oranju kojemu je Požeško-slavonska županija ove godine domaćin kao i trećeg za redom takmičenja orača sa konjima.

-Smatramo da je to jedna velika kulturna manifestacija lagano zaboravljena ali sa udrugama uzgajivača konja mi to želimo vratiti na mjesto kojemu to pripada, kulturi i tradiciji naše županije – rekao je župan Tomašević.

Što se tiče sedmodnevnog festivala Aurea fest 2014. direktor Veljko Škorvaga je upoznao župana, gradonačelnike i načelnike općina sa programom što se očekuje, kako je najavljeno, da će se i javnost preko medija bolje upoznati ovih dana kada se planira sazvati konferencija za novinare.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: