Traminac Ante Miličevića iz Mitrovca najbolji u Hrvatskoj /VIDEO/

Autor: DK

Miličević posjeduje 12 hektara površine vinograda, a proizvodnjom vina se bavi gotovo 50 godina

Zadarska udruga Vinum premijerno je ove godine dodijelila nagrade najboljim hrvatskim vinima koja su prošle godine bila na tržištu. Još jedno priznanje došlo je za vina napravljena u kutjevačkom vinogorju. Naime, vino požeškog vinara Ante Miličevića, koji vinograde ima u Mitrovcu, dobilo je nagradu je za najbolje vino u Hrvatskoj za 2019. godinu u kategoriji desertnih vina.

Riječ je o mirisnom tramincu izboru prosušenih bobica berbe 2013. godine, a titula glasi i Vinum laureatum, prevedeno na hrvatski vino s lovorikama.  

“Nagrada vam uvijek puno znači i naravno ponosan sam da je vino osvojilo tu nagradu. Članovi Udruge Vinum iz Zadra uzimali su uzorke vina s tržišta bez znanja proizvođača. Nema apsolutno najboljeg vina, nego su nagrade podijeljene po kategorijama“, rekao je Ante Miličević.

Osim diplome Ante je dobio unikatnu staklenu plaketu, za čiju je izradu bila zadužena zadarska umjetnica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla. “Akademska kiparica Antonija Gospić izradila je plaketu od antičkog s tom pobjedničkom čašom i na postolju od granita s ugraviranim imenom i prezimenom te imenom festivala“, pojašnjava Ante.

Poluslatko ili slatko vino s intenzivnom aromom

Od mirisnog traminca nastaje vino s intenzivnom aromom i pripada kategoriji poluslatkih ili slatkih vina. “Traminca ima dosta u Kutjevu, međutim ta sorta je ili obljubljena ili nije. Radi se o jednoj od tri sorte koje imaju te primarne arome, koje u nosu nekoga smetaju, a nekoga ne smetaju. Ovdje sada pokušavamo izgraditi brend graševinu i svi se kunemo u graševinu. Međutim ja se s tramincem bavim od početka 80-ih godina i osvajao sam nagrade od šampiona Slavonije i Baranje do velikih zlatnih medalja“, otkriva  Miličević.

Sorta mirisni traminac povijest dolaska u kutjevačko vinogorje bilježi u 70-im godinama prošlog stoljeća.

“Zaštita podrijetla za kutjevačku graševinu bila je oko 67. godine. Onda je jedan gospodin Nevenko Fazinić, kako je radio stručne elaborate za to, izabrao prvo položaj i na taj položaj, pored toga što su svi unosili graševinu, on je otišao u Francusku preko tih znanstvenih veza i unijeo taj mirisavi traminac. Kod mene u vinogradu možete vidjeti trsove koji su stari 50 godina i to su praktički već “djedovi” i ja sam zadržao taj vinograd. On je postavljen početkom 70-ih godina i po svim stajalištima struke njega je potrebno izrekonstruirati, ali ja sam pribjegao potpuno drugoj priči. Išao sam u takozvanu “podsadnju”. Kao biolog i po obrazovanju šumar, davno sam postao svjestan da ne hodaju kroz svijet samo ljudi od 20 ili 40 godina. Ovdje možete vidjeti i djedove i unuke koji hodaju zajedno kroz vinograd. Mislim da je pored tog položaja i to što je taj vinograd star, korijen je duboko i pun minerala i tih primarnih aroma“, rekao je Ante.

Proizvodnjom vina bavi se 50 godina

Inače, Miličević posjeduje 12 hektara površine vinograda, a proizvodnjom vina se bavi gotovo 50 godina.  

“Moj pokojni otac je imao pod Krndijom jedan mali vinograd, gdje je posađen bio portugizac i – – 1972. godine je kupio taj položaj tu skroz na zapadu. Onda sam ja kao mladi inženjer to proširio. Dok sam bio mlad, nadobudan i pun elana, mi je bila želja stvarno se baviti ozbiljno vinogradarstvom. Međutim bili su neki drugi uvjeti tako da se nisam nikad potpuno upustio u taj biznis. Ja tražim više dušu u vinu nego kunu iz vina“, slikovito se izrazio.

A dušu iz vina traži na položaju Mitrovac, dijelu kutjevačkog vinogorja, koje je prema brojnim renomiranim stručnjacima ponajbolje na svijetu za sortu graševina. “Ima jednu jako lijepu harmoniju između alkohola i kiselina, a tu su imena koja nešto znače u proizvodnji vina od Krauthakera, Enjingija, Kutjeva, Adžića, Mihalja i Peraka. Svi pokušavamo taj položaj dići i vrednovati ga, međutim imamo problem. Mi kada vam kažemo da je povoljan položaj ne znamo reći uvijek točan razlog zašto je najbolji, što na primjer Francuzi Nijemci i Austrijanci znaju. Ja na svom položaju nisam nikada imao problem s mrazom jer ovo vidite, to je orijentacija redova sjever-jug, a fizika mraza je ista kao fizika vode. Mraz ode gdje je najniže. Meni nešto štete napravi vjetar, ali to je ono što je u granicama podnošljivog“, otkriva Ante.

Kutjevačko područje ogroman potencijal za turizam

U vinogradima diljem hrvatske sada je aktualna zaštita protiv bolesti i štetnika. “Odradili smo ovu međurednu obradu jer ja sam u nekakvoj priči polu-biološke proizvodnje, a to znači zaštita konvencionalnim sredstvima onoliko koliko je to nužno i toliko malo koliko je to moguće, a da ne učinimo štetu vinogradu. Loza je sada u bujnom porastu, cvatnja tek je malo krenula i po meni kasni desetak dana“, pojašnjava ovaj proizvođač.

Miličević ističe kako kutjevačko vinogorje ima ogroman potencijal za ruralni turizam

“Jedno smo vrijeme počeli taj brend  u suradnji s GTZ-om iz zapadne Njemačke Kutjevo kao destinacija, međutim malo je entuzijazma. Svi rade nekakve svoje priče, a to nije dobro za širi uzlet destinacije. Dogodi se da dođu turisti s autobusima pa nađu sve zatvorene podrume u Kutjevu što bi trebalo razmišljati da netko dežura da se nekog može primiti. Mi ovdje imamo i u vinu veliki potencijal. Jest da smo hendikepirani sa smještajnim kapacitetima, ali sve bi se to dalo uz brendiranje riješiti, međutim trebala bi nekakva financijska potpora, nešto tipa ovoga što su Istarski vinari dobili, jer to nisu mala sredstva da ih mogu pokriti sami vinari“, zaključuje Miličević.

Prekrasan pogled s ovog dijela kutjevačkog vinogorja u kombinaciji s kvalitetnim vinima i imenima koja dobivaju brojne nagrade svake godine, svakako je preduvjet uspješne turističke priče na kojoj bi  bilo šteta ne poraditi kako bi ona uistinu zaživjela.  

Više o temi možete pogledati u videu:

Izvor: agroklub.com

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »