Tradicija u vinogradu uz mjere opreza zbog zaštite od virusa /FOTO/

Autor: D.M.

Tradicija da Kutjevačni na Vincelovo odlaze u vinograd i simboličnim zarezivanjem loze označavaju početak radova u vinogradu ove godine se obilježava skromnije. Razlog su stroge epidemiološke mjere zaštite od pandemije koronavirusa.

Tako je i kod obitelji Majstorović koja je zaštitnika proslavila u vinogradu na poznatom predjelu Vinkomir iznad Kutjeva. Ovoga puta uz vatru, pečenu kobasicu i slaninu, te čobanac, uz gazda Dragu okupili su se ukućani, rodbina, prijatelji i znanci, no znatno u manjem broju nego prošlih godina. Većina su to od onih koji su mu pomagali u obradi vinograda ili savjetima u podrumu.

Pozivu se odazvao i Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.  Za ovu prigodu čokoti su okićeni suhomesnatim proizvodima u želji da grozdovi budu dugački kao kobasice i veliki kao table slanine. Orezivanju loze prethodio je blagoslov vinograda i zagovor zaštitnika svetog Vinka. Svi su zaželjeli dobar urod i kvalitetu grožđa sa što manje vremenskih nepogoda. Sve se to zalijevalo Draginom prošlogodišnjom graševinom koja već sada pokazuje odlike odnjegovanog vina trudom svoga gospodara. Pala je i pjesma, ali zbog  mjera zaštite uzvanici su se razišli prije zalaska sunca.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek