Tradicija Ilinja u Striježevici nastavljena narodnim veseljem sa više stotina sudionika uz glazbu i domaće specijalitete /FOTO/

Autor: DK

I ove godine 2. kolovoza tradicionalno je selu Striježevica pod Papukom proslavljen pravoslavnog blagdana sv. Ilije ili kako ga  u narodu zovu Ilinje. Okupilo se više stotina ljudi iz ovog kraja, te drugih područja posebice pakračkog i daruvarskog kraja, te iz inozemstva (Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina itd.), a dio njih su zbog ratova raseljeni sa ovdašnjih višestoljetnih ognjišta.

Ova svetkovina traje više stoljeća, a služena je liturgija na temeljima crkve sv. Ilije, srušene u Drugom svjetskom ratu. Ovaj kraj po teritorijalnoj podjeli pravoslavne crkve pripada parohiji Pakrac.

Poslije molitve ispred srušenog društvenog doma nastavljeno je narodno veselje pod šatorom ugostiteljskog obrta Radost  iz Gornje Vrbe pokraj Slavonskog Broda koja tu dolazi dugi niz godina pripremajući kraj  otvorene vatre na ražnju pečene prasce i janjce, te jela sa roštilja uz odabrana pića.

Tu je za brojne posjetitelje nastupio glazbeni sastav sa Željkom Ivanovićem, Nikicom Oberanom i Denisom Strnakom, a odabrane izvorne i tradicionalne pjesme ovog naroda pjevao je stalni gost ovakvih veselja Đoko Pašić iz obližnjeg Podsreća. Bilo je nostalgičnih i veselih pjesama, zaigralo se veliko kolo, a veselje je potrajalo do kasnih noćnih sati.

Foto: Jelenko Topić

Komentiraj: