Toyota najavljuje svoje efikasnije benzince

Autor: R.K.

Toyota najavljuje svoje efikasnije benzince

Toyota je još jedan od igrača koji planira modernizirati svoju paletu motora. Na pomolu je tako nova generacija njenih iznimno učinkovitih agregata koji će na scenu stupiti sljedeće godine. Družina koja će se sastojati od 14 motora predstavljena je dvjema novim benzincima s pojačanom termalnom učinkovitošću…

Što je veća termalna učinkovitost to je manja potrošnja goriva. Upravo zato Toyota sprema obitelj iznimno termalno učinkovitih agregata koji će trošiti do 10% manje goriva u odnosu na motore koje će naslijediti. Jedan od takvih novih motora je litreni benzinac kojeg je Toyota razvila u suradnji s Daihatsuom. Njegova termalna učinkovitost iznosi 37%, a postignuta je većim stupnjem kompresije, hlađenim EGR sustavom i modificiranim usisom. Prema Toyoti automobili opremljeni ovom agregatom bit će 30% štedljiviji no aktualni primjerci s njenom značkom.

Drugi štedljivi motor novi je 1.3-litreni benzinac s Atkinsonovim ciklusom. Osim što mu je povisila kompresiju Toyota ga namjerava dalje poboljšavati dodavanjem novog usisa koji donosi bolji protok smjese zraka i goriva, te sustava recirkulacije ispušnih plinova (EGR) i varijabilnog tajminga ventila (VVT-iE). Ovaj benzinac odlikuje termalna učinkovitost od 38% zbog čega će ovaj agregat biti 15% štedljiviji no motori koji se trenutno ugrađuju u Toyotine modele.

Objava za medije:


Toyota razvija motore s povećanom termalnom učinkovitošću i nižom potrošnjom goriva

Toyota City , Japan – Toyota želi dodatno unaprijedi ekološke performanse svojih vozila, tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i izvanredna termalna efikasnost*. Tehnologija za bolje sagorijevanje i smanjenje gubitaka putem topline, ugrađena u ove motore, je usavršena u hibridnim agregatima. To će dovesti do smanjenja potrošnje goriva za najmanje 10 %, u usporedbi sa sadašnjim vozilima. Ovi motori će se ugrađivati ​​u modele čiji redizajn slijedi u skorijoj budućnosti, dok će ukupno 14 varijanti novih motora biti predstavljeno širom svijeta do 2015.

Jedan od motora je 1,3 litreni benzinski motor koji radi po principu Atkinsonovog ciklusa , a inače se koristi u hibridnim agregatima. Primjena Atkinsonovog ciklusa smanjuje gubitke topline zbog visokog stupnja kompresije ( 13,5 ), što dovodi do vrhunske termalne učinkovitosti. Toyota želi dodatno smanjiti potrošnju goriva ovih motora mnoštvom inovacija, kao što su novi oblik usisnog ventila koji stvara snažan vrtložni tok ( gdje mješavina goriva i zraka teče u vertikalnom vrtlogu ) unutar cilindra i sustav za recirkulaciju i hlađenje ispušnih plinova ( EGR ) koji radi u sprezi sa inteligentnim sustavom električno promjenjivog otvaranja ventila ( VVT – iE ) radi boljeg izgaranja i manjih gubitaka. Kao rezultat, novi motor će imati maksimalnu termalnu učinkovitost od 38 % – što je najbolji rezultat među masovno proizvedenim motorima. Nove značajke, zajedno sa gašenjem u praznom hodu i drugim karakteristikama, će dovesti do približno 15% manje potrošnje goriva od sadašnjih vozila.

 U međuvremenu, 1,0 litarski motor, razvijen zajednički s tvrtkom Daihatsu Motor Co , Ltd  je postigao maksimalnu termalnu učinkovitost od 37 % , zbog sličnog usisnog ventila koji stvara vrtložni tok, sustava za hlađenje i recirkulaciju ispušnih plinova, kao i visokog stupnja kompresije. U kombinaciji s funkcijom gašenja motora u praznom hodu i drugim tehnologijama za smanjenje potrošnje, vozilo postiže znatno manju potrošnju goriva ( približno 30 % u odnosu na sadašnja vozila).

izvor:automotoportal

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot