Uz topot konja i pokladne pjesme od Tekića i Bertelovaca preko Jakšića i Radnovca sve do Rajsavca /FOTO GALERIJA/

Autor: DK

JAKŠIĆ – Drugo pokladno jahanje u jakšičkom kraju, a prvo u Požeštini plijenilo je pažnju brojnih mještana iz sela kroz koja su konjanici i kočije prolazili. Bili su to lijepi prizori posebice kada se vidjela mladost na konjima, uz momke i šest djevojaka, koji ulijevaju nadu da će se stari običaji sačuvati od zaborava.

Kolona se zaputila od Tekića i Bertelovaca preko Jakšića i Radnovca sve do Rajsavca, a vozeći se na zapregama svoju potporu su davali i lokalni čelnici koji su poduprli tu manifestaciju, općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, njegov zamjenik Mile Barišić, predsjednik jakšičkog Općinskog vijeća Boško Obradović te zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

– Prošle godine smo preko noći, da tako kažem, organizirali pokladno jahanje u našem kraju, a sada smo to podigli malo na višu razinu. Krećemo ovdje iz Tekića od obitelji Pus, idemo preko Bertelovaca, gdje također imamo postaju, pa kroz Jakšić, prvo kod kuće načelnika općine Ivice Kovačevića, pa kod obitelji Pečur, a zatim nastavljamo kroz Radnovac gdje je postaja kod obitelji Jaroš, a završavamo u selu Rajsavcu, gdje su svi mještani u mjesnom domu priredili završnu gozbu, za sve jahače i goste – rekao je Dario Pažin, predsjednik HKUD Jakšić, koje je jedan od organizatora pokladnog jahanja, uz Konjički klub Valis Aurea i pokroviteljstvo općine Jakšić.

Gotovo da su se mještani u selima natjecali u kojem će se selu dragi im prolaznici bolje ugostiti tako da su se na stolovima nalazile razne delicije koje su vrijedne domaćice i domaćini nudili sudionicima i svim gostima na pokladnom jahanju.

– Prošle je godine krenula ideja od Konjogojske udruge i njihovog potpredsjednika Maria Kube iz Jakšića da probamo organizirati s KUD-om. Bilo je to sve spontano, no pokazalo se dobro i velika zainteresiranost ljudi. Ove godine smo to proširili na viši nivo da bude općinska organizacija. Općina podržava zbog toga što smo desetljećima gledali nestanak konja iz Slavonije, a ovo je samo jedan povratak tih konja. Entuzijasti i oni koji vole konje, imaju ljubav za te konje, tako da sada veći Jakšiću imamo nekoliko obitelji koje imaju konje – istakao je općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, koji razmišlja i sam da krene sa uzgojem jednog para konja. Općina razmišlja da konjogojce pomogne organizacijski i financijski, da ne odustanu, jer uzgoj konja nije jeftin, i te ljude drži samo ljubav prema konjima, kao plemenitim životinjama. Manifestaciju su već i sad proširili na šest naselja, a u budućnosti će pokriti sva naselja općine Jakšić.

Na zadnjoj postaji, u Rajsavcu za sve uzvanike i sudionike pokladnog jahanja bilo je svega u izobilju, a načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha zahvalili su se svima na dobroj organizaciji i svima onima koji su pružili svoje veliko gostoprimstvo počevši od prve postaje pa sve do zadnje.

Svakako treba zahvaliti tamburašima i članovima HKUD-a Slavonija koji su pratili pokladne jahače i na svakoj zaustavnoj postaji svirali i pjevali čime su dali svoj veliki doprinos ljepoti te nezaboravne manifestacije. 

/Foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije