Tonino Picula – čovjek koji zaslužuje povjerenje građana

Autor: D.K.

DSC_0369 (Small)POŽEGA – Interesantno predavanje na Veleučilištu u Požegi u organizaciji Studentskog zbora održao je Tonino Picula, dosadašnji europarlamentarac i kandidat za novi saziv u EU parlamentu.

Na Piculi se moglo vidjeti veliko zadovoljstvo zbog srdačne dobrodošlice kako od strane predsjednika Studentskog zbora Josipa Rajnovića tako i od v.d. dekana Dinka Zime što je naposlijetku potvrdio i veliki broj studenata koji se odazvao predavanju što se moglo i zaključiti u prethodnom kraćem razgovoru.

-Ja sam izuzetno zahvalan to ću imati prigodu razgovarati o temi koja nije prošlost već je hrvatska budućnost i to sa mladim ljudima koji su doslovce u hrvatska budućnost o Europskoj uniji. Dakle ako treba tražiti jedan prirodan spoj, jednu prirodnu temu to su sigurno mladi u Europska unija. Ono moje iskustvo koje ja imam i ne samo kao čovjek koji se bavi vanjskom politikom već 25 godina nego i kao čovjek koji ima iza sebe desetomjesečno iskustvo zastupnika u EU parlamentu – naglasio je Picula.

Studenti su na predavanju poslušali sva ona stečena iskustva njega kao europarlamentarca koji im je prenio u kratkim crtama sve mogućnosti koje su otvorene u Europskoj uniji a koje oni već kao studenti ali građani mogu koristiti jer Hrvatska je ravnopravna članica EU. Uz brojne mogućnosti dakako da će biti i mnogih prepreka i problema ali mnogo je toga iskoristivog samo treba znati kako i na koji način, a upornošću se može puno toga postići.

-Europski projekt je otvoreni projekt i nije ovoga trenutka zaokružen a budućnost kojim će pravcem EU ići ovisi o predstojećim izborima 25.svibnja jerće oni vjerojatno presudno utjecati na formiranje institucija, na formiranje EU i jednako tako prema prostoru koja ovoga trenutka nije EU a izuzetno utječe na ono što se događa u zajednici 28 zemalja, misleći prvenstveno na probleme i na istoku i na jugu – ističe Picucla.

Vezano za trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj Picula se na upit novinara osvrnuo iz čega se moglo zaključiti da na sva pitanja ima konkretne odgovore.

-Hrvatska ne odudara da je vlast izvrgnuta strožem procjenjivanju od strane javnosti i medija nego inače. To je korak u demokratizaciji društva. Danas teško nositelji javne vlasti i dužnosnici mogu izbjeći taj sud i javnosti i medija i svih onih organa kojima je posao da utvrde nepravilnosti. I ovaj put od 90-e godine smo i prevalili da dokažemo da nema ne dodirljivi, da se naprosto oni koji raspolažu sa javnim novcem itekako kritički preispituju i da se ustanovi da li je njihova odgovornost u okviru zakona – rekao je Picula.

Na kraju je Picula zaključno istaknuo da mu je želja da na izborima bude veći odaziv od onog koji je bio prošle godine, svega 20% očekujući da će građani prepoznati trud koji je uložio u dosadašnjem radu u kojem je sustavno branio interese RH.

Interesantan je stav Tonina Picule o hrvatskom seljaku želeći da hrvatski seljak slijedi sudbinu poljskog seljaka baš iz razloga jer nitko nije bio euro skeptičniji od poljskog seljaka a danas oni više vjeruju Vladi u  Bruxellesu nego svojoj Vladi.

no images were found

 

Više iz kategorije