Tomislavu Došenu iz Trenkova šampionska titula i četiri zlata za vino na ocjenjivanju u Mađarskoj

Autor: V.P.

TRENKOVO / BALATON – Jedna od istaknutijih udruga s područja Požeštine svakako je Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, koja je upravo svojim aktivnim radom na edukaciji od samo vinogradara koji su svoje kvalitetno grožđe predavali u kutjevačke podrume iznijela i vrsne vinare. Desetak godina udruga za svoje članove organizira edukacije o proizvodnji i njegovanju vina, unutarnja natjecanja samih članova na koja pozivaju stručna i poznata vinska imena, a i županijsko natjecanje vinara, na kojima kaptolački vinari polako osvajaju sve bolja odličja i priznanja. No ove godine članovi udruge okušali su se i s novim izazovom, sudjelovali su sa svojim vinima na ocjenjivanju vina u Mađarskoj, u njihovoj jakoj vinskoj regiji Balaton u gradu Szolosgyorak. Ukupno je na ocjenjivanju bilo 194 uzorka vina, a kaptolačka udruga poslala je 32 uzorka od 21-og člana. Premda je konkurencija bila izuzetno jaka, jer su sudjelovali poznati i priznati mađarski vinari Balaton regije (Koltany, Santa Marija, Kalafatic, Kondor, Bella, Miklos, Molnar, Hujber, Faggijas, Sipos, Somogy Boglar, Trunko, Varga i dr.) graševina kaptolačkog člana Tomislava Došena dobila je najveću ocjenu na natjecanju (18,94 boda), osvojila zlatnu medalju te ujedno proglašena i šampionom i pobjednikom cijelog ocjenjivanja.

– Da za nas je to prije svega bilo veliko iznenađenje. Znali smo da imamo kvalitetna vina i nadali smo se plaketama. Posebno smo bili iznenađeni veličinama tamošnjeg vinogorja, koje je desetak puta veće od našeg vinogorja. Njihovi najpoznatiji vinari obrađuju daleko veće površine vinograda nego mi, a uzgajaju do 60 ha samo jedne vrste vinove loze. Iznenadili smo se i veličinom podruma koje imaju, te koliko ulažu u vinogradarski i vinski biznis. Velike količine vina izvoze, dosta imaju i crnog sortimenta, koji izvoze u cijelu Europu, pa čak i Francusku – istakao je predsjednik udruge Ferdinand Novak, zadovoljan odličnim uspjehom kaptolačkih vinara, jer osim 4 zlata za sva četiri uzorka vina Tomislava Došena članovi udruge osvojili su još 14 srebrnih plaketa, 8 brončanih plaketa i 6 priznanja. Niti jedno vino koje je poslano na ocjenjivanje u Mađarsku nije odbačeno. Novak je izuzetno zadovoljan što su ovakav uspjeh na kvalitetnom natjecanju iskoristili i za uspješnu prezentaciju vina cijelog kutjevačkog vinogorja u turistički bogatoj regiji Mađarske.

Tomislav Došen

Tomislav Došen, inače mladi vinogradar i vinar u Mađarsku je poslao dva uzorka graševine, te jedan sivi pinot i muškat otonel.

– Ja nisam veliki vinogradar jer imam oko 2 ha pod vinogradima, a zapravo proizvodnjom vina počeo sam se baviti unazad nekoliko godina za svoje potrebe i prijatelje. Tek ulaskom u udrugu počeo sam više saznavati o tome i uz edukacije se počeo više baviti vinom. Od ove godine sam i službeno registrirao proizvodnju vina. Sa svojim vinima prošle godine na županijskom natjecanju dobio sam prva priznanja,zlato i srebro u Kaptolu, a zlatnu plaketu za graševinu i srebrnu za muškat osvojio sam i na međužupanijskom natjecanju vinara u Slav. Brodu. Ulazim sve više u ovu vinsku priču i proizvodnju, no ovo iz Mađarske me je potpuno iznenadilo – kaže Tomislav Došen, kojemu su vijest o velikom uspjehu u Mađarskoj donijeli članovi udruge.

Hvalevrijednu vijest Tomislav je dočekao u svom podrumu, a “glasnike” je počastio na već tradicionalan način, domaćim suhomesnatim delicijama, uz kušanje vinske kapljice koja je dobila nagradu.

– Učio sam najviše od mještanina Šime Čorka, a u udrugu u Kaptolu sam prešao kada sam vidio da odlično rade. Tu sam došao do novih spoznaja, cijele zime se educiramo, cijelo proljeće mi radimo degustacije i ocjenjivanja mladih vina svih članova, vinski stručnjaci nam ukazuju na pogreške, sami vidimo što još treba poboljšati u vinima. U zadnje dvije godine obišao sam sve podrume, prije nisam bio niti u jednom podrumu. Ovaj uspjeh je samo slijed, smatram dobrog rada – kaže Tomislav Došen.

Inače obitelj Došen ima u planu ozbiljnije se baviti vinogradarstvom i vinarstvom iz kojeg razloga u pripremi ima koji proširenje podruma i nabavku novih inox bačvi. Do sada je veće količine grožđa prodavao, a sada će sve staviti u vlastitu proizvodnju vina.

– Mi na svoja interna ocjenjivanja uvijek dovodimo i nekoga od poznatih vinogradara i vinskih stručnjaka, a sudjelujemo i na vinskim natjecanjima. Tako smo postigli da gotovo svi naši vinari imaju kvalitetna vina, no kažu nam stručnjaci, još niste došli do šampionskih vina, još vam nitko od članova ne iskače po kvaliteti, još vam vina ne dolaze u kategoriju vrhunskih. Evo možda je ovo jedan od tih trenutaka kada su vina naših članova dobila prestižna priznanja – kaže predsjednik Novak koji najavljuje za 11. svibnja 9. Županijsko natjecanje i 3. Međunarodno natjecanje u kvaliteti vina koje organizira Udruga Vino-kap Kaptol. Osim vinara kutjevačkog, požeškog i pleterničkog vinogorja očekuje se i dvadesetak vinara iz Mađarske. Udruga planira izradu strategije plasmana vina te stvaranje snažnijeg „branda“ i veću promociju prvenstveno na domaćim tržištima.

Više iz kategorije