Tko su stvarni vlasnici Zlatnih termi u Velikoj?

Autor: D.K.

VELIKA – Jedna od većih investicija koja se u zadnje vrijeme spominje je svakako izgradnja turističkog kompleksa u Velikoj pod nazivom Zlatne terme. Prema riječima investitora spomenuta investicija je teška 12 milijuna eura, sadržavat će hotel sa 84 sobe, kongresni centar, wellness sa saunom, salonom ljepote i teretanom, polikliniku, termalne unutarnje bazene površine tisuću kvadrata i vanjske bazene. S obzirom na veličinu investicije, ali i na važnost termalnih bazena za Veličane, opravdan je povećan interes javnosti o tome tko su ljudi koji stoje iza svega toga.

Osoba koja istupa u medijima kao glavni investitor je Rudolf Radiković, većinski vlasnik toplica Sveti Martin i direktor đurđevačkog hotela Picok. Radio je u Naftaplinu, kao menadžer na platformama i bio vlasnik tvrtke za uvoz, izvoz i zastupstvo. Sa obitelji, prijateljima i kolegama naftašima 2003. godine ulazi u turistički biznis te postaju većinski vlasnici toplica Sveti Martin.

U 2012. godini toplice su poslovale s gubitkom od oko 15 milijuna kuna, a obveze prema bankama su iznosile oko 250 milijuna kuna. Početkom ove godine tako je došlo do neizbježnog, slovenski Istrabenz Turizam objavio je da je preuzeo upravljanje Toplicama. Drugi turistički kompleks koji se veže uz Radikovića je hotel Picok u Đurđevcu. Ovaj hotel je do 2011.godine bio u vlasništvu obitelji Pevec, a 2011.godine tvrtka ASR Informatika, u vlasništvu Adrijana Silvestra Radikovića, sina Rudolfa Radikovića na licitaciji kupuje hotel za 22,4 milijuna kuna. Radikovićev sin ubrzo izlazi iz svih tijela tvrtke, no među osnivačima ipak ostaje Radikovićeva kćer Ena, a Rudolf  Radiković obnaša funkciju direktora, uz Dubravka Markovića.

Turistički pothvat koji je nama najzanimljiviji su veličke terme. Tvrtka Zlatne terme  je osnovana 25. listopada 2013. sa sjedištem u Velikoj na adresi Franje Cirakija 1, koja je kasnije promijenjena na adresu Franje Cirakija 40. Temeljni kapital tvrtke je 2.200.000,00 kuna. Vlasnička struktura Zlatnih termi je ipak malo složenija i sastoji se od devet vlasnika. Iako u javnosti najeksponiraniji, Rudolf Radiković se uopće ne nalazi u vlasničkoj strukturi, ali se i ovdje nalazi njegova kćer Ena Radiković Svetić. Među ostalim vlasnicima su mnogi Radikovićevi suradnici pa je tu Vedran Pedišić – zagrebački arhitekt čija je tvrtka Sangrad radila na projektu toplica Sveti Martin, zatim Boris Baljkas – inženjer građevine i suvlasnik projektantskog ureda Haiman – Baljkas iz Zagreba, Dragutin Matotek iz Čakovca – sudski vještak za gradevinarstvo i glavni nadzorni inženjer na izgradnji kompleksa Sveti Martin, Dubravko Marković – revizor, čija je tvrtka ReMar obavljala reviziju toplica “Sveti Martin”, a on je također i direktor hotela Picok.

Marković je inače dobar prijatelj Ljube Jurčića, s kojim je bio vlasnik tvrtke za trgovinu elektromaterijalom ZTT d.o.o. koja je surađivala sa Osramom i Siemensom. Jedan od zanimljivijih vlasnika veličkih termi je i Damir Pokupec, hrvatski odvjetnik i pravni savjetnik ruskih investitora. U javnosti je najpoznatiji kao odvjetnik Vladimira Jevtušenka, jednog od deset najbogatijih Rusa, u njegovim pokušajima investiranja u turistički kompleks vrijedan 109 milijuna eura na otoku Mljetu. Pokupec je i počasni konzul Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Među vlasnicima su i dvojica iz političkih krugova, Zvonko Borić iz Belišća, koji je bio 12 godina gradonačelnik grada Belišća, a drugi je Predrag Vidović, jedini u vlasničkoj strukturi iz veličkog kraja koji je vijećnik Općinskog vijeća Općine Velika iz reda SDP, HSU, HNS. Zanimljivije je što je on i suvlasnik obrta “Mara” iz Trenkova, koji je donedavno imao koncesiju nad veličkim bazenima.

Sa najvećim udjelom u vlasničkoj strukturi učestvuje hotelsko turističko poduzeće Primorje iz Crne Gore, koje je suvlasnik i Hotela Picok i vlasnik dva hotela u Crnoj Gori. Primorje, osim što je prošle godine poslovalo sa gubitkom malo većim od 800 tisuća eura, je mijenjalo i vlasničku strukturu koja je dosta medijski popraćena u Crnoj Gori pa su sada većinski dioničari tvrtke iz Švicarske, Italije i Paname. Svi navedeni investitori su kupili šest čestica na području nekadašnjih bazena, no česticu na kojoj je Vlado Zec započeo gradnju hotela ipak nisu kupili. Ono što je najzanimljivije je da su prema podacima iz katastra neke od tih čestica već opterećene hipotekom i to u iznosu od čak 1,650,000.00 eura.

Prema riječima upućenih u veličku investiciju, gradnja ovoga kompleksa trebala bi vrlo brzo započeti. Kako će se odvijati budućnost ovoga projekta, ostaje nam za vidjeti.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek