Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

GDJE TKO PRIPADA?: Trnovac – jedno selo podijeljeno u dvije župe

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | GDJE TKO PRIPADA?: Trnovac – jedno selo podijeljeno u dvije župe Požega.eu | GDJE TKO PRIPADA?: Trnovac – jedno selo podijeljeno u dvije župe

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDTRNOVAC – Ovo malo selo veličkog kraja sa stotinjak domaćinstava dugi je niz godina podijeljeno između dvije župe. Tako gornji tj. sjeverni dio Trnovca pripada župi Sv. Mihovila u Stražemanu, a donji(južni) dio župi Sv. Augustina u Velikoj.

Čudno, ali rijetko i zanimljivo jer je riječ o stanovnicima koji pripadaju istoj vjeri. Neki bi ovaj slučaj mogli usporediti sa jednim slučajem u okolini Valpova. Tamo postoji jedno selo, a ustvari su dva. Naime, sa jedne strane ceste je selo Gat, a sa druge strane te iste ceste Veliškovci!Zahvaljujući milodarima i odricanju mještana, ali i angažiranju župnika i župnih odbora u Trnovcu su izgrađene i dvije kapele tj. za svaki dio sela po jedna, a svaka pripada po jednoj od župa pod čijom se nadležnosti nalazi taj dio naselja.

Kapelica na groblju pripada veličkoj župi, a ona u gornjem dijelu Trnovca stražemanskoj. Dakako u njih dvije služe se svete mise i to uglavnom u različitim terminima tako da žitelji Trnovca imaju priliku poći ponekad na dvije mise!-Bilo bi bolje da smo svi jedna župa jer bi zajedno kao cjelina svi mještani slavili njenog zaštitnika jer po sadašnjoj situaciji Trnovčani za svaki dio sela slave zaštitnika one župe kojoj pripadaju – kazao nam je jedan žitelj ovog lijepo sela u kojemu ponajviše žive doseljenici iz susjedne nam Bosne i Hercegovine i to najvećim dijelom iz srednje Bosne i područja Kotor Varoša.

Ovih dana gornji dio je proslavio Sv. Mihovila, a ostatak slavi Sv. Augustina.

Pomalo je čudno što stanovnici donjeg dijela sela koji koriste kapelicu na seoskom groblju u njoj obavljaju i blagoslov jela što je zasigurno rijetkost u bilo kojemu dijelu Katoličke crkve, a možda je ovo jedinstven takav slučaj.

Možda bi bilo dobro da se to administrativno riješi jer stado je jedinstveno unatoč sadašnjoj podjeli. Stoga preostaje da pastiri učine što je potrebno?

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.