Tko je zapravo imao pravo donijeti odluku o rušenju topola???

Autor: D.K.

Ivica Samardžić, virovitica.infoPOŽEGA – Slobodno se možemo pitati ima li kraja “prepucavanju” i nadmudrivanju koje je vezano za rušenje “stoljetnih topola” što je između drugih tema bilo na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u požeško-slavonskom SDP-u. Čitatelj koji želi ostati anoniman rekao nam je da je to čisto političko prepucavanje koje bi svakako, i to što prije, nadležne institucije trebale prekinuti i donijeti svoj konačni pravorijek. Kao uredništvo s time se u potpunosti možemo i složiti. Primili smo “Očitovanje na informacije iz medija povodom rušenja deset stabala crnih topola u Parku na Orljavi” kojeg potpisuje predsjednik Povjerenstva za hortikulturu dr.sc. Ivica Samarđić, koje je povjerenstvo imenovano Rješenjem grada Požege 11.srpnja 2013. godine.

Očitovanje predsjednika Povjerenstva za hortikulturu grada Požege prenosimo u cijelosti uz napomenu da niti u ovom očitovanju niti u prethodnim reakcijama nitko ne navodi ono najbitnije, u čijem su vlasništvu bile porušene topole i tko je imao zakonito pravo da donese odluku o njihovom rušenju???

Da je Povjerenstvo sastavljeno i imenovano od stručnih i kompetentnih osoba ne bi trebalo izražavati bilo kakvu sumnju jer se, koliko je vidljivo, radi o osobama koje su “majstori svog zanata”.

Očitovanje na informacije iz medija povodom rušenja deset stabala crnih topola u Parku na Orljavi prenosimo u cijelosti:

            Povjerenstvo za hortikulturu imenovano je temeljem Rješenja Grada Požege od 11. srpnja 2013. godine i u njemu su priznati hortikulturni stručnjaci koji se bave problematikom zelenih površina te se ne radi o nikakvom „kvazi nadri i nazovi“ povjerenstvom. Povjerenstvo duže vremena prati stanje zelenih površina grada pa tako i crnih topola u parku na Orljavi za koje je na terenu zaključilo da  su suha, bolesna, te opasna za pješake i korisnike parka, te da ih treba ukloniti uz zaduženje grada za nabavku i sadnju novih zamjenskih 10 stabala na utvrđenu lokaciju od strane hortikulturnog stručnjaka.

            Treba znati da su crne topole uklonjene u brojnim europskim gradovima i parkovima jer predstavljaju javno zdravstveni problem bolesnika sa dišnim problemima, pneumonije, peludi crne topole u bijelim nanosima izazivaju kihanje, kašalj, suzenje očiju kod ljudi te kod životinja posebno sisavaca i riba. Oko 10 % populacije je alergično na kunadru- pelud crne topole, te se najviše iz alergijskih i zdravstvenih razloga uklanjaju iz gradova i ne sade u parkovima.

            Zanimljiv je račun kako stabla u parku na Orljavi koja su sađena 1933. do 1936. mogu biti nazivana stoljetnima. Vijek topola u šumama je oko 50 godina a u kulturama i do 30. Drvo topole je mekano i izrazito tehnički najlošije i gotovo neisplativo za uzgoj, tehniku i ogrjev što znaju i ne šumarski stručnjaci. U parkovima se uklanjaju kad su stara, bolesna, neestetska i potencijalno opasna. Ove topole bile su trule i bolesne što se vidi na fotografijama. Jadan je onaj koji se ogrije na ove topole, a čarobnjak onaj koji utvrdi da se radi o 50 m³.

            Povjerenstvo aktivno radi na uređenju zelenih površina grada. U posljednje vrijeme mogu se istaći drvoredi i aleje u Ulici Pavla Radića, Kralja Krešimira, Zagrebačka, Dubrovačka, Osječka itd. Jedna od važnih aktivnosti je i sređivanje katastra zelenih površina koje je pri kraju, te će se moći ustanoviti koliko je grad godinama trošio novca na uređenje i održavanje zelenih površina koje nisu gradske. E, tu je pljačka, milijunska!

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot