Tko je zapravo imao pravo donijeti odluku o rušenju topola???

Autor: DK

Ivica Samardžić, virovitica.infoPOŽEGA – Slobodno se možemo pitati ima li kraja “prepucavanju” i nadmudrivanju koje je vezano za rušenje “stoljetnih topola” što je između drugih tema bilo na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u požeško-slavonskom SDP-u. Čitatelj koji želi ostati anoniman rekao nam je da je to čisto političko prepucavanje koje bi svakako, i to što prije, nadležne institucije trebale prekinuti i donijeti svoj konačni pravorijek. Kao uredništvo s time se u potpunosti možemo i složiti. Primili smo “Očitovanje na informacije iz medija povodom rušenja deset stabala crnih topola u Parku na Orljavi” kojeg potpisuje predsjednik Povjerenstva za hortikulturu dr.sc. Ivica Samarđić, koje je povjerenstvo imenovano Rješenjem grada Požege 11.srpnja 2013. godine.

Očitovanje predsjednika Povjerenstva za hortikulturu grada Požege prenosimo u cijelosti uz napomenu da niti u ovom očitovanju niti u prethodnim reakcijama nitko ne navodi ono najbitnije, u čijem su vlasništvu bile porušene topole i tko je imao zakonito pravo da donese odluku o njihovom rušenju???

Da je Povjerenstvo sastavljeno i imenovano od stručnih i kompetentnih osoba ne bi trebalo izražavati bilo kakvu sumnju jer se, koliko je vidljivo, radi o osobama koje su “majstori svog zanata”.

Očitovanje na informacije iz medija povodom rušenja deset stabala crnih topola u Parku na Orljavi prenosimo u cijelosti:

            Povjerenstvo za hortikulturu imenovano je temeljem Rješenja Grada Požege od 11. srpnja 2013. godine i u njemu su priznati hortikulturni stručnjaci koji se bave problematikom zelenih površina te se ne radi o nikakvom „kvazi nadri i nazovi“ povjerenstvom. Povjerenstvo duže vremena prati stanje zelenih površina grada pa tako i crnih topola u parku na Orljavi za koje je na terenu zaključilo da  su suha, bolesna, te opasna za pješake i korisnike parka, te da ih treba ukloniti uz zaduženje grada za nabavku i sadnju novih zamjenskih 10 stabala na utvrđenu lokaciju od strane hortikulturnog stručnjaka.

            Treba znati da su crne topole uklonjene u brojnim europskim gradovima i parkovima jer predstavljaju javno zdravstveni problem bolesnika sa dišnim problemima, pneumonije, peludi crne topole u bijelim nanosima izazivaju kihanje, kašalj, suzenje očiju kod ljudi te kod životinja posebno sisavaca i riba. Oko 10 % populacije je alergično na kunadru- pelud crne topole, te se najviše iz alergijskih i zdravstvenih razloga uklanjaju iz gradova i ne sade u parkovima.

            Zanimljiv je račun kako stabla u parku na Orljavi koja su sađena 1933. do 1936. mogu biti nazivana stoljetnima. Vijek topola u šumama je oko 50 godina a u kulturama i do 30. Drvo topole je mekano i izrazito tehnički najlošije i gotovo neisplativo za uzgoj, tehniku i ogrjev što znaju i ne šumarski stručnjaci. U parkovima se uklanjaju kad su stara, bolesna, neestetska i potencijalno opasna. Ove topole bile su trule i bolesne što se vidi na fotografijama. Jadan je onaj koji se ogrije na ove topole, a čarobnjak onaj koji utvrdi da se radi o 50 m³.

            Povjerenstvo aktivno radi na uređenju zelenih površina grada. U posljednje vrijeme mogu se istaći drvoredi i aleje u Ulici Pavla Radića, Kralja Krešimira, Zagrebačka, Dubrovačka, Osječka itd. Jedna od važnih aktivnosti je i sređivanje katastra zelenih površina koje je pri kraju, te će se moći ustanoviti koliko je grad godinama trošio novca na uređenje i održavanje zelenih površina koje nisu gradske. E, tu je pljačka, milijunska!

Komentiraj: