“Tko je Antun Kanižlić” slikom i riječju

Autor: Slavonski.hr

Uz pomoć Grada Požege iz tiska je izašla knjiga “Tko je Antun Kanižlić” posvećena životu i djelu kultnog požeškog prosvjetitelja. Autorice knjige su s. Slavka Vrbanić i Valentina Mirković iz požeške osnovne škole koja nosi Kanižlićevo ime, a danas je u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega otvorena i izložba slikara Dragana Matičevića koji je ilustrator knjige.

Isusovac, svećenik, misionar, Požežanin Antun Kanižlić u godini koja je u nacionalnim razmjerima posvećena čitanju dobio je svoj ukoričeni memento.

“Tko je Antun Kanižlić? Od tog smo pitanja počeli u Školi koja nosi njegovo ime. Najprije je nastala predstava, a sada je ovdje i knjižica – slikovnica motivirana životom i djelom Antuna Kanižlića,” pojasnile su autorice.
“Vrijeme Antuna Kanižlića po kojem Škola nosi ime ne prolazi jer uvijek je potrebno promišljati općeljudske vrijednosti koje je zagovarao. Njegov način djelovanja potreban je društvima u svakom vremenu te smo s njim nastojali upoznati učenike, njihove bližnje i sugrađane,” naglasila je u pogovoru knjige ravnateljica škole Marija Samardžija.

Dodatna vrijednost ove knjige, koja će mnogima približiti posebice kultno Kanižlićevo djelo “Sveta Rožalija” svakako su ilustracije mladog slikara, bivšeg učenika Škole Dragana Matičevića. Prozračan crtež lakog poteza i bajkovitog ozračja zadržat će pozornost čitatelja i potaknuti u novim istraživačima neka nova pitanja za budućnost o velikom prosvjetitelju.

“Riječ je o ilustracijama zbivanja iz njegovog života, ali i iz njegova djela. Bilo je to vrlo zahtjevno, Kanižlić kao autor i Rožalija kao njegova tema morali su biti prikazani zajedno, a opet svatko sa svojim posebnostima. I jednako su bili zanimljivi i zahtjevni, posebno je bili teško odlučiti kako prikazati samog Kanižlića. Dugo je trajalo, radio sam na više načina kako bih došao do končanog cilja – crtež drvenim bojama i tušem koji zrači jednostavnošću i čistoćom, a opet je onaj pravi vizualni dio cijele knjige,” rekao je Dragan Matičević, autor ilustracija koje su predstavljene i na izložbi.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Hvala svima koji su sudjelovali na ovom vrijednom projektu. Bogatstvo i ljepota Požege, njene kulture i tradicije ovdje je prikazana u jednom novom izdanju, kako bi naša djeca, ali i svi koji dolaze u naš grad i tako vidjeli tko smo bili, tko smo sada i tko ćemo biti. Uvjeren sam kako će Grad Požega i dalje podržavati ovakve projekte je Požega je bila i bit će središte kulturnih zbivanja ovog područja,” rekao je gradonačelnik. Promocija knjige “Tko je Antun Kanižlić?” održat će se 4. ožujka u Gradskom kazalištu Požega u 18,00 sati.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88