Tko će odgovarati za nezakonite izgradnje parkirališta i rušenje stoljetnih topola???

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u požeško-slavonskom SDP-u, na kojoj je uz Zdravka Ronka i Vicka Njavre bila nazočna i Tamara Puač ispred HNS-a, inače gradska vijećnica,  iznesene su brojne optužbe na račun grada Požege i gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića iz razloga nezakonito izgrađenih parkirališta u Osječkoj ulici, pored Kuglane i ulici Milke Trnine kod Rekreacijskog centra.

Zdravko Ronko

-Današnja tiskovna, kako stoji i u pozivu sazvana je kako bi se građanima ukazalo, a institucije potaklo da rade svoj posao jer u ovom gradu na djelu je Divlji zapad – uvodno je rekao Zdravko Ronko i nastavio sa izlaganjem dvaju primjera, a radi se o rušenju deset topola na nasipu uz Park kod Orljave.

-Da bi ih maknuli, da bi ih “maznuli” velevažno Gradsko povjerenstvo po diktatu, za te zdrave i prave gotovo stogodišnje topole, svojim potpisima ustvrdili su kako su te iste topole trule i nestabilne te ih treba pod hitno ukloniti. Za njima sad ili barem za sad bezuspješno traga policija – dodao je Ronko i nastavio kako su te topole državno vlasništvo dodavši kako nikakva gradska nadri povjerenstva ne mogu ocjenjivati i procjenjivati da li je državno vlasništvo staro, bolesno ili pak nestabilno te da još manje grad može donositi odluke, rušiti i otuđivati to i takvo državno vlasništvo.

Vezano za topole na konferenciji je istaknuto kako su za njih nadležne Hrvatske šume te da odluku o rušenju mogu jedino i isključivo donijeti Hrvatske šume, a ne Grad Požega.

-A kako su si to pravo bahato uzurpirali pojedinci u Gradu Požegi pa uz sve to i otuđili 50-tak m3 drvne mase nije na odmet podsjetiti da su mnogi i za dva metra drva išli i po nekoliko mjeseci u zatvor – navodi Ronko naglasivši da tih 50 m3 nema.

Vicko Njavro

Na tiskovnoj konferenciji rušenje stoljetnih topola osudio je i Vicko Njavro naglasivši kako su ta stabla stopljena u povijest grada Požege.

-Učinila je to Gradska uprava po nazovi „Povjerenstvu za hortikulturu i uređenje zelenih površina“ koje je po nalogu utvrdilo da su topole stare, bolesne i nestabilne, a što zasigurno nije točno jer je razlog rušenja sasvim druge prirode. I laiku je poznato, kako su parcele uz vodotoke u vlasništvu RH, kako je drvna masa na tim parcelama također državno vlasništvo i kako tom drvnom masom isključivo i jedino upravljaju Hrvatske šume, a ne grad Požega ili kojekakva povjerenstva. No, oni koji trenutno upravljaju ovim našim Gradom ne prežu, ne samo rušiti državnu imovinu, nego ju i otuđiti na način da joj se gubi svaki trag – istakao je Vicko Njavro podsjećajući da se za  više od 1 m3 otuđenog ogrjevnog drveta ide i po nekoliko mjeseci iza „brave“, te se zapitao da li mi stvarno živimo na “divljem zapadu”?!

U nastavku tiskovne konferencije Zdravko Ronko je naglasio kako se podržava nastavak izgradnje šetnice uz rijeku Orljavu od strane Hrvatskih voda jer to i je nastavak projekta koji je otpočet 2012.  godine, dok je on bio gradonačelnik kao i sa popločenim stazama od Srednjoškolskog centra do mosta u Parku kod Zvečeva koju su financirale Hrvatske vode kao i dva mosta i pripadajuću komunalnu infrastrukturu koja je tada financirana iz gradskog proračuna.

Na tiskovnoj konferenciji nije se niti zaobišla tema oko izmještanja biste dr.Andrije Štampara, o čemu smo do sada već o tome pisali.

-Izmještati spomenike u zrak poput artefakata drevne Palmire, Bana s Jelačić placa u podrum, glave svetaca s Kužnog pila u Orljavu, ili pak bistu dr. Andrije Štampara s javne površine u zatvoren prostor, mogu činiti samo vandali. Čujem ovih dana kako namjeravaju i bistu dr. Franje Tuđmana maknuti s javne površine i zatvoriti ga u Kanižlićevu ulicu broj 9 – dodaje Ronko koji je ponovio kako je za vrijeme njegovog mandata postavljeno 16 novih spomenika u gradu, a u obnovi, što u potpunosti ( Kužni pil, Imaculatu, sv. Nepomuka, sv. Florijana, Fratrovicu Križ u Kanižlićevoj) što uz snažnu prisutnost ( od katoličkih do pravoslavnih vjerskih objekata, posebno Voćina, povijesnih građevina i spomen ploča pa do spomenika iz NOB-e) i još 40-tak spomenika koji podsjećaju na slavnu prošlost ali i suvremenost ovog starohrvatskog Grada u kojem se itekako osjetio i snažan duh Slavonske Atene.

Tamara Puač

Tamara Puač, inače članica HNS-a i gradska vijećnica istakla je da je jako sretna ili vrlo nesretna što danas sjedi i po nezna koji puta moram reći da je nažalost bila u pravu

-Ako se vratimo na moj dopis prema Ministarstvu graditeljstva gdje nas je između ostalog zanimalo kako se radi parking bez građevinske dozvole bili smo smiješni. Bili smo antiprotivni mladoj i nadasve stručnoj ekipi koja vodi grad. Ne, nismo, samo smo pitali jer se zalažemo za legitimitet trošenja proračunskog novca i da se u tom segmentu poštuju svi Zakoni koji jednako trebaju vrijediti za sve građane. No nažalost, ta mlada i nadasve stručna ekipa ispala je nestručna, neodgovorna i na žalost čak, usudila bih se reći i bahata, postavljajući se iznad Zakona. Jesu možda glasni, jesu možda i jači od mene ali od Zakona nisu – istakla je Tamara Puač te dodala kako je svojedobno bilo riječi o bombastično najavljivanim novim parkiralištima kod Kuglane i Sportskog rekreacijskog centra.

-Nama koji smo upozoravali da tu nešto nije u redu nedostajalo je po riječima našeg gradonačelnika lokalpatriotizma i odgovornosti, ili nam je nedostajalo, inputirali su drugi, što im ruku miju, zdravog razuma, pa su nam neki drugi sugerirali ili nas pak nagovarali da trivijalno i prosto rečeno „ispadamo glupi“ – dodala je Puač.

Tamara Puač se zapitala i da li građani imaju prava znati da je Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, građevinski inspektor A. S. po službenoj dužnosti utvrdio kako je parkiralište u Osječkoj ulici bb (kod Kuglane) izgrađeno na nosivoj konstrukciji od kamenog agregata i kompletno asfaltirano te omeđeno rubnjacima na 1200 m2 uz koje je smješteno 6 slivnika i devet rasvjetnih stupova, a da Grad Požega nije ishodio građevinsku dozvolu čime su povrijeđene odredbe Zakona o gradnji jer se gradnji postupilo bez ishođene građevinske dozvole.

-Rješenjem od 30. srpnja 2015. godine ( u gradu Požegi zaprimljeno 31. srpnja) naređeno je gradu Požegi da u roku od 150 dana ukloni izgrađeno parkiralište, a ukoliko to ne učini Rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege. Ista ta Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, i isti taj građevinski inspektor po službenoj dužnosti utvrdio je kako je i zatravljeno parkiralište u Ulici Milke Trnine bb (kod Sportsko -rekreacijskijskog centra) izgrađeno na način da je kompletno prekriveno plastičnim travnatim rešetkama koje su na rubnim dijelovima omeđena rubnjacima, a uz rub postavljena četiri rasvjetna stupa na nosivoj konstrukciji izvedenoj u tri sloja: 1. Plastične rešetke s humusom, 2. Pijesak, 3. Nosivi tamponski sloj, a bez građevinske dozvole i to u zoni u kojoj nije dozvoljena gradnja. Rješenjem od 30. srpnja, 2015. i to je naređeno gradu Požegi da u roku 8 dana ukloni to zatravljeno parkiralište, a ukoliko to ne učini rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege – pojasnila je Puač te dodala kako na izdana Rješenja ne postoje mogućnosti žalbe već samo mogućnost tužbe te da je Grad pokrenuo Upravni spor i podnio zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sudskog postupka.

Gradska vijećnica Puač zapitala se i kako je nadležna pročelnica u gradu Požegi bila sveprisutna kad se gradilo i obilazilo, a kad je bio inspekcijski nadzor i sačinjavan nalaz da je u njenoj zamjeni bio “njezin zamjenik Lisjak”.

-Tko će odgovarati za preko nekoliko stotina tisuća bačenih hrvatskih kuna jer se nešto lomilo preko koljena i netko zanemario pravilo struke. Mogu samo konstatirati da nadasve  mlada i stručna ekipa predvođena gradonačelnikom Neferovićem se ispraksala u nepoštivanju zakona i propisa kao i vrijeđanju i omalovažavanju svih neistomišljenika – zaključila je Tamara Puač.

Za sve navedene pojedinosti zatražili smo odgovor od gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića kojeg ćemo objaviti po primitku.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: