Tko će odgovarati za nezakonite izgradnje parkirališta i rušenje stoljetnih topola???

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u požeško-slavonskom SDP-u, na kojoj je uz Zdravka Ronka i Vicka Njavre bila nazočna i Tamara Puač ispred HNS-a, inače gradska vijećnica,  iznesene su brojne optužbe na račun grada Požege i gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića iz razloga nezakonito izgrađenih parkirališta u Osječkoj ulici, pored Kuglane i ulici Milke Trnine kod Rekreacijskog centra.

Zdravko Ronko

-Današnja tiskovna, kako stoji i u pozivu sazvana je kako bi se građanima ukazalo, a institucije potaklo da rade svoj posao jer u ovom gradu na djelu je Divlji zapad – uvodno je rekao Zdravko Ronko i nastavio sa izlaganjem dvaju primjera, a radi se o rušenju deset topola na nasipu uz Park kod Orljave.

-Da bi ih maknuli, da bi ih “maznuli” velevažno Gradsko povjerenstvo po diktatu, za te zdrave i prave gotovo stogodišnje topole, svojim potpisima ustvrdili su kako su te iste topole trule i nestabilne te ih treba pod hitno ukloniti. Za njima sad ili barem za sad bezuspješno traga policija – dodao je Ronko i nastavio kako su te topole državno vlasništvo dodavši kako nikakva gradska nadri povjerenstva ne mogu ocjenjivati i procjenjivati da li je državno vlasništvo staro, bolesno ili pak nestabilno te da još manje grad može donositi odluke, rušiti i otuđivati to i takvo državno vlasništvo.

Vezano za topole na konferenciji je istaknuto kako su za njih nadležne Hrvatske šume te da odluku o rušenju mogu jedino i isključivo donijeti Hrvatske šume, a ne Grad Požega.

-A kako su si to pravo bahato uzurpirali pojedinci u Gradu Požegi pa uz sve to i otuđili 50-tak m3 drvne mase nije na odmet podsjetiti da su mnogi i za dva metra drva išli i po nekoliko mjeseci u zatvor – navodi Ronko naglasivši da tih 50 m3 nema.

Vicko Njavro

Na tiskovnoj konferenciji rušenje stoljetnih topola osudio je i Vicko Njavro naglasivši kako su ta stabla stopljena u povijest grada Požege.

-Učinila je to Gradska uprava po nazovi „Povjerenstvu za hortikulturu i uređenje zelenih površina“ koje je po nalogu utvrdilo da su topole stare, bolesne i nestabilne, a što zasigurno nije točno jer je razlog rušenja sasvim druge prirode. I laiku je poznato, kako su parcele uz vodotoke u vlasništvu RH, kako je drvna masa na tim parcelama također državno vlasništvo i kako tom drvnom masom isključivo i jedino upravljaju Hrvatske šume, a ne grad Požega ili kojekakva povjerenstva. No, oni koji trenutno upravljaju ovim našim Gradom ne prežu, ne samo rušiti državnu imovinu, nego ju i otuđiti na način da joj se gubi svaki trag – istakao je Vicko Njavro podsjećajući da se za  više od 1 m3 otuđenog ogrjevnog drveta ide i po nekoliko mjeseci iza „brave“, te se zapitao da li mi stvarno živimo na “divljem zapadu”?!

U nastavku tiskovne konferencije Zdravko Ronko je naglasio kako se podržava nastavak izgradnje šetnice uz rijeku Orljavu od strane Hrvatskih voda jer to i je nastavak projekta koji je otpočet 2012.  godine, dok je on bio gradonačelnik kao i sa popločenim stazama od Srednjoškolskog centra do mosta u Parku kod Zvečeva koju su financirale Hrvatske vode kao i dva mosta i pripadajuću komunalnu infrastrukturu koja je tada financirana iz gradskog proračuna.

Na tiskovnoj konferenciji nije se niti zaobišla tema oko izmještanja biste dr.Andrije Štampara, o čemu smo do sada već o tome pisali.

-Izmještati spomenike u zrak poput artefakata drevne Palmire, Bana s Jelačić placa u podrum, glave svetaca s Kužnog pila u Orljavu, ili pak bistu dr. Andrije Štampara s javne površine u zatvoren prostor, mogu činiti samo vandali. Čujem ovih dana kako namjeravaju i bistu dr. Franje Tuđmana maknuti s javne površine i zatvoriti ga u Kanižlićevu ulicu broj 9 – dodaje Ronko koji je ponovio kako je za vrijeme njegovog mandata postavljeno 16 novih spomenika u gradu, a u obnovi, što u potpunosti ( Kužni pil, Imaculatu, sv. Nepomuka, sv. Florijana, Fratrovicu Križ u Kanižlićevoj) što uz snažnu prisutnost ( od katoličkih do pravoslavnih vjerskih objekata, posebno Voćina, povijesnih građevina i spomen ploča pa do spomenika iz NOB-e) i još 40-tak spomenika koji podsjećaju na slavnu prošlost ali i suvremenost ovog starohrvatskog Grada u kojem se itekako osjetio i snažan duh Slavonske Atene.

Tamara Puač

Tamara Puač, inače članica HNS-a i gradska vijećnica istakla je da je jako sretna ili vrlo nesretna što danas sjedi i po nezna koji puta moram reći da je nažalost bila u pravu

-Ako se vratimo na moj dopis prema Ministarstvu graditeljstva gdje nas je između ostalog zanimalo kako se radi parking bez građevinske dozvole bili smo smiješni. Bili smo antiprotivni mladoj i nadasve stručnoj ekipi koja vodi grad. Ne, nismo, samo smo pitali jer se zalažemo za legitimitet trošenja proračunskog novca i da se u tom segmentu poštuju svi Zakoni koji jednako trebaju vrijediti za sve građane. No nažalost, ta mlada i nadasve stručna ekipa ispala je nestručna, neodgovorna i na žalost čak, usudila bih se reći i bahata, postavljajući se iznad Zakona. Jesu možda glasni, jesu možda i jači od mene ali od Zakona nisu – istakla je Tamara Puač te dodala kako je svojedobno bilo riječi o bombastično najavljivanim novim parkiralištima kod Kuglane i Sportskog rekreacijskog centra.

-Nama koji smo upozoravali da tu nešto nije u redu nedostajalo je po riječima našeg gradonačelnika lokalpatriotizma i odgovornosti, ili nam je nedostajalo, inputirali su drugi, što im ruku miju, zdravog razuma, pa su nam neki drugi sugerirali ili nas pak nagovarali da trivijalno i prosto rečeno „ispadamo glupi“ – dodala je Puač.

Tamara Puač se zapitala i da li građani imaju prava znati da je Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, građevinski inspektor A. S. po službenoj dužnosti utvrdio kako je parkiralište u Osječkoj ulici bb (kod Kuglane) izgrađeno na nosivoj konstrukciji od kamenog agregata i kompletno asfaltirano te omeđeno rubnjacima na 1200 m2 uz koje je smješteno 6 slivnika i devet rasvjetnih stupova, a da Grad Požega nije ishodio građevinsku dozvolu čime su povrijeđene odredbe Zakona o gradnji jer se gradnji postupilo bez ishođene građevinske dozvole.

-Rješenjem od 30. srpnja 2015. godine ( u gradu Požegi zaprimljeno 31. srpnja) naređeno je gradu Požegi da u roku od 150 dana ukloni izgrađeno parkiralište, a ukoliko to ne učini Rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege. Ista ta Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, i isti taj građevinski inspektor po službenoj dužnosti utvrdio je kako je i zatravljeno parkiralište u Ulici Milke Trnine bb (kod Sportsko -rekreacijskijskog centra) izgrađeno na način da je kompletno prekriveno plastičnim travnatim rešetkama koje su na rubnim dijelovima omeđena rubnjacima, a uz rub postavljena četiri rasvjetna stupa na nosivoj konstrukciji izvedenoj u tri sloja: 1. Plastične rešetke s humusom, 2. Pijesak, 3. Nosivi tamponski sloj, a bez građevinske dozvole i to u zoni u kojoj nije dozvoljena gradnja. Rješenjem od 30. srpnja, 2015. i to je naređeno gradu Požegi da u roku 8 dana ukloni to zatravljeno parkiralište, a ukoliko to ne učini rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege – pojasnila je Puač te dodala kako na izdana Rješenja ne postoje mogućnosti žalbe već samo mogućnost tužbe te da je Grad pokrenuo Upravni spor i podnio zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sudskog postupka.

Gradska vijećnica Puač zapitala se i kako je nadležna pročelnica u gradu Požegi bila sveprisutna kad se gradilo i obilazilo, a kad je bio inspekcijski nadzor i sačinjavan nalaz da je u njenoj zamjeni bio “njezin zamjenik Lisjak”.

-Tko će odgovarati za preko nekoliko stotina tisuća bačenih hrvatskih kuna jer se nešto lomilo preko koljena i netko zanemario pravilo struke. Mogu samo konstatirati da nadasve  mlada i stručna ekipa predvođena gradonačelnikom Neferovićem se ispraksala u nepoštivanju zakona i propisa kao i vrijeđanju i omalovažavanju svih neistomišljenika – zaključila je Tamara Puač.

Za sve navedene pojedinosti zatražili smo odgovor od gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića kojeg ćemo objaviti po primitku.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot