Tisuću novih sadnica nektarina i po prvi puta 600 bresaka zasađeno na površinama OPG-a Josipa Sesara na predjelu “Starac” iznad Pleternice: “Kad sa širenjem proizvodnje kreneš stajanja nema” /FOTO/

Autor: D.K.

Mladi OPG-ovac Josip Sesar iz Srednjeg Sela ne prestaje ulagati u voćarsku proizvodnju. Može se reći da je to velika hrabrost u današnjem vremenu. Josip svoju budućnosti vidi na rodnoj grudi, ne razmišlja na način, da odseli sa svojom obitelji jer bi mu tamo negdje bilo bolje i lagodnije živjeti. 

Pisali smo o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Sesar prošle godine koje je osnovano 2001. godine. Osnivač OPG-a je Veselko Sesar, diplomirani inženjer agronomije koji je te godine zasadio prve trajne nasade šljiva. Proizvodnjom šljiva OPG Sesar bavio se do 2016. godine. Te su se godine odlučili proširiti proizvodni asortiman u voćarstvu. Uzeli su prvo u zakup voćnjak u Pleternici zasađen nektarinama da bi u jesen 2018. godine kupili tu površinu i nastavili s ozbiljnim biznisom u voćarskoj proizvodnji.

2017. godine OPG preuzima i vodi se na Veselkovom sinu Josipu, na kojem je danas uz nasade nektarina, nove nasade bresaka i krušaka Viljamovki, puna odgovornost za nešto više od dva hektara šljiva, na kojoj je površini zasađeno 900 stabala. Nešto veći broj je zasađeno nektarina, 1.600 stabala.

Što se tiče nektarina u voćnjaku, zastupljena je sorta Rebus 028, Kaldezi 2000 te Stark red gold malo kasnija sorta koja dolazi i ubire se početkom kolovoza, a nalazi se još jedna „Nektaros“ koja se ubire krajem kolovoza.

Kao vlasnik OPG-a Sesar Josip je odlučio proširiti nasade, prvenstveno nektarina, na novim površinama na predjelu Starac iznad Pleternice. Nektarine su se pokazale kao prihvatljive na tržištu u Slavoniji. Iako je proizvodnja jako zahtjevna i potrebno je puno ulaganja i truda to nije obeshrabrilo mladog OPG-ovca.

Ovih je dana OPG Sesar proširio nasade nektarina na tom predjelu, s novom sortom Big Top, koje je zasadio 600 sadnica, a Big Bang sorte više od 400. Upustio se Josip i u proizvodnju breskve, sorte Pulchra koje je zasadio 600 stabala, a radi se o najranijoj sorti koja dozrijeva krajem svibnja. Do sada na svojim površinama OPG Sesar nije imao nasade bresaka tako da je to jedna novina u vočarskoj proizvodnji Josipovog OPG-a.

Ukratko nam je Josip uspio zaokružiti priču o svom OPG-u u kojeg ulaže gotovo svaku minutu svog vremena.

-Vlastite zemlje imam nešto više od 7 hektara. Pod nasadima je 5,5 hektara i to nektarina 900 koje su već u rodu i 700 stabala koje će ove godine biti prvi puta u rodu. Ne računam ove nove nasade koji s rodom dolaze za koju godinu. Uz nektarine pod nasadima je i u rodu tisuću stabala šljiva, a ove smo godine zakupili voćnjak s nasadima krušaka Viljamovke, 500 stabala koje su u punom rodu tako da ćemo i u tom pravcu širiti voćarsku proizvodnju. Kao što vidite vrijeme je idealno za sadnju. Jutarnje niže temperature malo stvaraju problem ali tijekom dana dođe do povišenja kada se poslovi sadnje mogu obaviti kako treba i prema svim preporukama stručnjaka – ističe Josip dodajući kako zemlja treba malo popustiti do kada imaju dovoljno vremena za sadnu, rezanje korijena, umakanje u stajsko gnojivo i raznašanje sadnica po trasama.

-Posao kad se krene radit, mislim na sadnju mora se obaviti efikasno u kojem nam pomažu prijatelji i rodbina. Ovdje će u jednom kompleksu biti zasađenih nektarina i bresaka na četiri hektara površine uz mogućnost da se još za jedan do dva hektara proširimo s površinom i vlastitim nasadima – dodao je Josip naglašavajući kako mu je u planu znatno ulaganje u postavljanje protugradne mreže u voćnjacima bez koje se ne može upustiti u sigurnu i ozbiljnu proizvodnju.

-Uz mrežu i vrhunski položaj gdje se nalazi voćnjak, na južnoj strani (sjever-jug) mogu biti samo vrhunski proizvodi kakve i proizvodimo, a da smo na pravom putu dokazuju naši kupci, od Slavonije, središnje Hrvatske, Moslavine i Dalmacije gdje naši proizvodi završavaju na tržištu – zaključio je mladi vlasnik OPG-a Josip Sesar koji ima još nekih planova u proširenju voćarske proizvodnje o kojima će nešto više reći kada za to dođe vrijeme, što će biti veoma brzo.

Foto: D. Krstanović [FAG id=270873]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek