Učenici požeške Obrtničke škole uz teoretsku u učionici znanje upotpunjuju i na izvanučioničkoj nastavi (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Učenici Obrtničke škole, smjera arhitektonski tehničar, uz teoretsko učenje u učionici, imaju priliku uvjeriti se kako se radi i u praksi kod tvrtki koje se bave građevinarstvom i imaju proizvodnju raznih građevinskih proizvoda. Uz posjete građevinskim tvrtkama u Požegi imali su priliku i posjetiti proizvodi pogon u Tvornici cementa Našice te Tvornicu izolacije u Novom Marofu, a vezano uz stručne predmete i dodatna saznanja pomogla im je posjeta i Konzervatorskom odjelu u Požegi, IGH-u Osijek te Građevinskom fakultetu u Osijeku.

-U sklopu predmeta Graditeljsko nasljeđe učenici 3d razreda (arhitektonski tehničar) posjetili su Konzervatorski odjel Požega. Učenici su saznali mnogo o zgradi u kojoj se sada nalazi konzervatorski odjel, u kojoj je nekada davno bila svilana. U Konzervatorskom odjelu učenici su doznali o postupku revitalizacije spomeničke baštine što je za njih jako bitno kako bi se upoznali s problemima koje mogu susretati na gradilištima te neke načine kako ih riješiti. Mnoge dokumente koji su potrebni u postupku revitalizacije možemo vidjeti samo na ovom mjestu na čemu smo zahvalni djelatnicima Konzervatorskog odjela – istakao je prof. Tomislav Petraš koji je naglasio kako su pozvani posjetiti i neka arheološka nalazišta  Požeško – Slavonske županije što je za učenike prihvatljivo.

U sklopu izvanučioničke nastave učenici su imali priliku posjeti izgradnju novog aerodroma dr. Franjo Tuđman u Zagrebu i Tvornicu izolacije knauf u Novom Marofu.

-Dan je bio dugačak i naporan, ali izuzetno zanimljiv. Imali smo priliku puno toga vidjeti i zanimljivoga čuti. Aerodorom je vrijednosti dvije milijarde kuna. Cijena samo jedne staklene plohe je četiri tisuće eura. Cijela je ta građevine nešto fascinantno što nas je sve dojmilo. Posjetom Tvornice izolacije u Novom Marofu puno smo toga vidjeli i naučili. Tvornica na dan proizvede 200 tona mineralne vune – dodaje Petraš te ističe kako je bila korisna i posjeta Našičkoj cementari u kojoj su učenici imali priliku vidjeti način proizvodnje materijala koji je jedan od ključnih i neizostavan u građevinarstvu.

Takve posjete učenika tvornicama i građevinskim tvrtkama u konačnici doprinose čime proširuju znanje koje će im koristiti u njihovom daljnjem školovanju.

(Foto: Obrtnička škola Požega)

 

Više iz kategorije