Tek što je dio kuća obnovljen ponovno je poplavljen

Autor: Požega.EU

DSC_0418 (Small)PLETERNICA / GRADAC – Ponovno je probijen nasip, poplavljeno je preko stotinu obiteljskih kuća u Gradcu, riječ katastrofa slobodno se reći da je preblaga za situaciju koja se ponavlja. Tuga, ogorčenost, razočaranje, sve se to može vidjeti na licima stanovnika koji proživljavaju ono kroz što su prolazili u svibnju mjesecu kada su razmjeri poplava bili daleko veći.

Došla je vojska u pomoć, angažirani su vatrogasci, civilna zaštita, mještani rodbina i prijatelji onih kojima su kuće ugrožene i kojima još uvijek prijeti poplava. Nitko ništa posebno ne govori, svi su usmjereni na one nužne radnje kako bi se spriječila još veća katastrofa. Stanovnici u nevejrici gledaju i pitaju se kada će doći ovome kraja, hoćemo li za svaku padalinu strepiti i proživljavati noćne more.

Voda se počela pomalo povlačiti i smanjivati ali ako ponovno počnu padaline koje su najavljene nepogodama nema kraja. Najave su da se u večernjim satima ponovno mogu očekivati padaline. Grade se nasipi na najkritičnijim mjestima, čini se sve što je u moći lokalne uprave i tamošnjeg stanovništva i onih koji su pritekli u pomoć.

Dok smo objektivom bilježili strašne prizore i tamošnje stanovnike zatekli smo i gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić među svojima i sa svojima, prolazi kroz sve patnje i tegobe sa svojim sumještanima i zabrinutim pogledom gledajući u nebo pita se koliko će još kiše pasti. U kordinaciji spašavanja zatekli smo i saborskog zastupnika Franju Lucića koji ne krije veliko ogorčenje sa situacijom koja je snašla tamošnje stanovnike. Tko je kriv, što se treba poduzeti, koje su žurne mjere da se ovakvo što ne pogodi samo su neka od pitanja koje planira na prvoj sjednici uputiti nadležnima u Vladi i njenom premijeru. Lucić je u dubokom uvjerenju da premijer Zoran Milanović ne zna gdje je Požeško-slavonska županija i kakvi su problemi na ovom području. Naglašava da niti je njega niti gradonačelnicu nitko nije od odgovornih i Vlade kontaktirao i pitao što se zbiva, kako možemo pomoći i što možemo poduzeti.

Više iz kategorije