TATJANA KOSTANJEVIĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA: Kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju /FOTO/

Autor: Slavonski.hr

Akademska kiparica Tatjana Kostanjević izlaže u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. U recentnom prostoru požeškog središta kulture, pod egidom “kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju” Tatjana je svojim prepoznatljivim radovima poručila – Oblikujem. Izložba je otvorena do 15. svibnja 2021. godine.

Čitam. Rastem. Stvaram. Oblikujem. Gradska knjižnica Požega potvrdila je još jednom svoju ulogu kulturnog centra grada. Galerija svjetlosti je dragocjeni prostor u kojem vlada sklad kulture, umjetnosti, uljuđenog ponašanja i ispunjenih nam očekivanja. Takav, otvorio se po prvi put i razigranom umjetničkom rukopisu Tatjane Kostanjević, priznate i poznate autorice brojnih skulptura i reljefa koji su obilježili javni prostor Požege, Opatije, ali i drugih gradova diljem Hrvatske.

“Velika mi je čast i poseban je osjećaj večeras držati katalog izložbe Tatjane Kostanjević koja se otvara u Gradskoj knjižnici Požega. Više je razloga, prvi naravno, pripada činjenici da je to Tatjanina izložba. I bez obzira na njezine silne, bogate reference s obzirom na njen dosadašnji umjetnički izričaj, ovo što ovdje u knjižnici imamo nekako je posebno, drugačije – znam da nije, ali kao da je rađeno da jednog dana bude prezentirano upravo ovdje u ovom prostoru. S druge strane, ovo imam potrebu istaknuti – mi večeras u našoj Požegi prvi put otvaramo izložbu skulptura u ovakvom prostoru i na ovakav način. Još jedna je to potvrda da smo s otvorenjem nove knjižnice dobili snažnu potporu bogatijem kulturnom životu. I zbog toga sam večeras izrazito sretna,” rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Pod egidom “kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju” Tatjana je u društvo knjiga smjestila svoje prepoznatljive radove Terpsihore, Držačice ugleda, žene plesačice, žene ptice, Žičane i živčane uz jednu sasvim posebnu – Čitačicu. “Rečeno je kao da su skulpture rađene za ovaj prostor, a jedna upravo i jest, nastala još u vrijeme kada je u sadašnjem prostoru nove knjižnice bila tek građevinska dizalica. I nije izlagana, kao i većina ovih skulptura, od kojih su većina su nova bronca nastala na tragu onog što radim već više godina, a tu su radovi od žice čije su linije tanke poput crteža tušem pa mi se čini kako je zrak koji prolazi kroz njih – skulptura, ono pravo oblikovanje prostora,” rekla je autorica, ostavljajući ipak svakom promatraču slobodu doživljaja i vlastitog tumačenja.

Jer, bez spomeničke težine, ova “sobna izdanja” vješto se poigravaju volumenom i prostorom, ritmom i karakterom pa djeluju koketno, zanosno i unikatno, otvarajući novu dimenziju razumijevanja oduhovljene materije, baš kako nam autorica i poručuje.

Kreativna Tatjanina priča o ženi jakoj i krhkoj u isti mah, samosvjesnoj i samoironičnoj, upečatljivoj i sveprisutnoj čeka vas do 15. svibnja 2021. godine u Gradskoj knjižnici Požega – mjestu gdje snovi o boljima nama i boljem svijetu svaki put iznova postaju stvarnost.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88