Tamburaši iz Bihaća najavili dolazak na Zlatni glas Zlatne doline, a priželjkuju nastup na Zlatnim žicama Slavonije

Autor: D.K.

Kako je poznato unazad nekoliko godina Festival tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline u kaptolu je internacionaliziran tako da na njemu svoje nove pjesme izvode pjevači i tamburaški sastavi i iz zemalja izvan Hrvatske. Tako je dobio međunarodni karakter, a proteklih godina su nastupali izvođači iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Švicarske i Srbije.

Ove  godine novitet je najava tamburaša Prijatelji tambure iz Bihaća koji su za festival poslali svoju autorsku pjesmu. U tom kraju tambura nije zastupljena u školama. Ovih dana sa Husnijom Malkočem, voditeljem tog sastava, te njegovim prvim glasom  Mahmutom Alagićem u Bihaću se sastao koordinator festivalskog programa Zlatnog glasa Zlatne doline Jelenko Topić.

-Imamo želju nastupiti na festivalu, te možda i na drugim festivalima u zemljama okruženja uključujući na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi – kazao je u ovoj prigodi Husnija Malkoč.

Bilo je riječi o njihovim nastupima na Festivalu bunjevačkih pisama u Subotici s kojim već surađuje kaptolački festival, te gostovanjima tamburaških sastava iz Slavonije, točnije požeškog kraja na Smotri tamburaških sastava slijedeće jeseni u Bihaću.

Tamburaški sastav Prijatelji tambura prilikom osnivanja su uglavnom činili tamburaši iz Bihaća, a u daljnjem radu su im se pridružio dio Pećigradskih tamburaša, koji su prestali sa radom.

Osnovni cilj djelovanja je promoviranje tamburaške muzike, edukacija mladih u ovladavanju tamburaških instrumenata, kao i prenošenje kulturne baštine na mlade, potom uspostavljanje prijateljstava s tamburašima sa svih strana, razmjena iskustava i nastupa.

Prijatelji tambure njeguju sevdalinku pa starogradsku, hrvatsku tamburašku, crnogorsku, dalmatinsku, romsku, rusku pjesmu i ostale pjesme zemalja iz užeg i šireg okruženja.

U vrlo kratkom razdoblju imali su nastupe za državnoj BHTV, Hayat TV, učešće na Europskom festivalu tambure u Banja Luci, te na smotri tamburaša u Brezičanima i Bir festu u Bihaću.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88